• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Legea privind casatoria intre persoane de acelasi sex in Franta a fost promulgata de presedintele Francois Hollande

Legea privind casatoria intre persoane de acelasi sex in Franta a fost promulgata de presedintele Francois Hollande

Presedintele Francois Hollande a promulgata legea care permite persoanelor de acelasi sex sa se casatoreasca, dupa ce Consiliul Constitutional (CC) francez a anuntat vineri ca a validat actul normativ, care urmeaza sa intre in vigoare la 10 zile de la publicare.

Parlamentul francez a adoptat pe 23 aprilie legea privind casatoria civila si adoptia pentru cupluri de persoane de acelasi sex printr-un vot solemn al deputatilor, incheind o saptamana de dezbateri puternice in urma carora Franta a devenit al 14-lea stat din lume ce recunoaste casatoria intre persoane de acelasi sex.
 
Opozitia de dreapta a sesizat imediat Consiliul Constitutional, contestand conformitatea acestui text de lege cu prevederile Constitutiei franceze si dreptul international.
 
Consiliul a apreciat ca acest tip de casatorie reprezinta "o optiune a legiuitorului" si ca "nu este contrar vreunui principiu constitutional". Validand dreptul de adoptie pentru cuplurile de acelasi sex, Consiliul a tinut sa sublinieze ca textul nu le recunoaste un "drept la copil", principiul de respectat in cazul oricarui acord de adoptie fiind "interesul copilului".

18 mai 2013 09:25
Modifică setările cookies