• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Hosni Mubarak a fost transferat intr-un spital militar, unde ramane in detentie

Hosni Mubarak a fost transferat intr-un spital militar, unde ramane in detentie

Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak a fost transferat, joi, de la inchisoare la un spital militar din Cairo, unde ramane in stare de detentie, anunta Ministerul egiptean de Interne, citat de AFP.

Hosni Mubarak a fost transferat cu un elicopter medical de la Penitenciarul Tora din Cairo la Spitalul militar Maadi, la periferia capitalei Egiptului.
 
Parchetul General din Egipt a aprobat joi eliberarea fostului presedinte Hosni Mubarak. Autoritatile militare egiptene au anuntat joi dimineata ca, daca va fi eliberat, Hosni Mubarak, va fi plasat in arest la domiciliu in asteptarea verdictelor in procesele de crime si acte de coruptie. Decizia armatei a fost luata in contextul starii de urgenta instaurata in Egipt din cauza violentelor izbucnite dupa inlaturarea fostului presedinte islamist Mohamed Morsi.
 
Miercuri, un tribunal a acceptat cererea de eliberare conditionata a fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak, intr-un caz de imbogatire ilegala. Hosni Mubarak este cercetat in patru dosare, referitoare la implicare in reprimarea manifestatiilor si acte de coruptie. Anterior, el a obtinut de trei ori eliberarea conditionata. Decizia de miercuri nu inseamna ca Mubarak a fost achitat in cazul suspiciunilor de primire a unor cadouri in valoare de 11 milioane de dolari din partea ziarului de stat Al-Ahram. Saptamana trecuta, Mubarak, in varsta de 85 de ani, a fost achitat intr-un caz de frauda.
 
Mubarak urmeaza sa fie rejudecat in procesul privind reprimarea manifestatiilor din 2011, in contextul in care sentinta initiala de condamnare pe viata a fost anulata.
 
Egiptul traverseaza o perioada de criza profunda care s-a accentuat pe 3 iulie, cand armata l-a inlaturat de la putere pe presedintele islamist Mohamed Morsi. Organizatia islamista Fratii Musulmani denunta o "lovitura de stat militara", organizand proteste zilnic, bilantul violentelor fiind de mii de morti. In ultima perioada, violentele s-au extins in numeroase orase, iar in zona Podisului Sinai, aflata la frontiera cu teritoriul palestinian Fasia Gaza si Israelul, au avut loc numeroase atacuri atribuite unor grupuri islamiste. Pe fondul intensificarii violentelor, Catherine Ashton, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a indemnat statele membre ale Uniunii Europene sa adopte "masuri adecvate", iar Franta, Marea Britanie si Germania cer o pozitie unitara la nivelul Blocului comunitar.

22 august 2013 17:45
Modifică setările cookies