• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Exista suspiciuni privind existenta unei inchisori secrete a CIA la Bucuresti

Exista suspiciuni privind existenta unei inchisori secrete a CIA la Bucuresti

Suspiciunile privind existenta unei inchisori secrete a CIA la Bucuresti sunt consemnate in raportul anual al organizatiei Amnesty International (AI) privind drepturile omului in lume, lansat joi.

Sectiunea dedicata Romaniei in acest raport se incheie cu un capitol privind antiterorismului si securitatea, scrie Mediafax.
 
In septembrie, Parlamentul European lansa un apel catre tarile suspectate de a fi gazduit inchisori CIA pe teritoriul lor sa se supuna obligatiei legale de a face o ancheta independenta, impartiala, minutioasa si eficienta in ceea ce priveste implicarea lor in programele de extradare si de detentie secreta, aminteste Amnesty International. Apelul a fost lansat in urma identificarii, la Bucuresti, de catre fosti oficiali americani, a unei inchisori secrete si a unor zboruri de extradare intre Romania si Polonia si Lituania, suspectate la randul lor de gazduirea unor unitati de detentie secrete ale CIA, mai spune organizatia.
 
In octombrie, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat autoritatilor romane cazul al-Nashiri c. Romania, privind un saudit care sustinea ca a fost incarcerat si torturat intr-o inchisoare CIA secreta din Romania, inainte sa fie transferat la Guantanamo Bay, in Cuba, potrivit raportului.
 
Amnesty International noteaza ca Guvernul din Romania a fost schimbat de doua ori in 2012. Delegatii ale organizatiei au vizitat Romania in martie, mai, octombrie si decembrie.

23 mai 2013 11:20
Modifică setările cookies