• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Australia se confrunta cu un val de canicula si risc de incendii

Australia se confrunta cu un val de canicula si risc de incendii

Australienii se confrunta cu unul dintre cele mai cumplite valuri de canicula din ultimii ani, cu temperaturi care depasesc 40 de grade Celsius in unele zone, mare parte din teritoriul tarii fiind vizat de alerte de incendii, relateaza Sky News.

Serviciile de urgenta au avertizat asupra riscului de incendii de vegetatie, iar serviciile medicale au recomandat populatiei sa consume multa apa si sa nu se expuna la caldura.
 
Expertii sustin ca ultima data cand o zona asa de extinsa a Australiei s-a confruntat cu un val de canicula similar a fost in 2001. Aproximativ 80% din teritoriul tarii a fost afectat de o masa de aer cald care se raspandeste de la vest la est. John Nairn, de la Biroul de Meteorologie, afirma ca valurile de caldura sunt normale pentru vara australiana, dar cel actual este neobisnuit pentru ca acopera o mare parte din teritoriu.
 
Printre zonele cu cea mai ridicata temperatura, vineri, se numara Wudinna, in sudul tarii, unde mercurul termometrelor a atins 48,2 grade Celsius, si Adelaide, tot in sud, unde s-au inregistrat 45 de grade Celsius.
 
Premierul australian Julia Gillard le-a cerut cetatenilor sa fie vigilenti. "Aveti grija si stati in locuri sigure pentru ca ne confruntam cu un val de caldura extrema. Ascultati avertizarile privind riscul de incendii de vegetatie", a scris ea pe Twitter.
 
Politia a avertizat, de asemenea, australienii sa nu lase nesupravegheati in masini copii, varstnici sau animale.

4 ianuarie 2013 18:17
Modifică setările cookies