• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Alegeri prezidentiale in Afganistan

Alegeri prezidentiale in Afganistan

Cei 11 candidati la alegerile prezidentiale din Afganistan s-au lansat duminica in campania electorala, primul tur de scrutin fiind programat la 5 aprilie, relateaza AFP, care face o scurta prezentare a celor mai importanti dintre ei.

Abdullah Abdullah

Nascut dintr-o mama tadjika si un tata pastun, cele doua principale etnii ale Afganistanului, Abdullah a terminat, dupa o campanie reusita, pe pozitia a doua la primul tur al alegerilor prezidentiale din 2009, cu peste 30% din voturi. El s-a retras din turul al doilea dupa ce a denuntat, la fel ca si numerosi observatori, fraude masive, ceea ce a condus la realegerea lui Hamid Karzai.
 
In varsta de 53 de ani, figura a opozitiei, acest fost oftalmolog a fost purtator de cuvant al comandantului Ahmad Shah Massoud, un cunoscut luptator impotriva ocupatiei sovietice si regimului taliban asasinat la 9 septembrie 2001. De asemenea, Abdullah Abdullah a fost ministru de Externe in cadrul primului Guvern al lui Hamid Karzai.
 
Ashraf Ghani
 
Cadru universitar si economist respectat la nivel international, Ghani a demisionat din functia de sef al Comitetului de tranzitie, o institutie guvernamentala insarcinata cu supervizarea tranzitiei democratice in Afganistan, pentru a participa la alegerile prezidentiale.
 
In varsta de 64 de ani, acest pastun cu reputatie de dur s-a clasat pe locul al patrulea la primul tur al alegerilor prezidentiale din 2009, cu 2,94% din voturi. Acest fost functionar al Bancii Mondiale care a obtinut doctoratul la prestigioasa universitate newyorkeza Columbia a fost ministru de Finante al presedintelui Karzai in perioada 2002-2004.
 
Abdul Rasul Sayyaf
 
Sayyaf este unul dintre cei mai cunoscuti lideri de razboi afgani. Acest pastun cu afinitati catre Arabia Saudita s-a remarcat in timpul razboiului impotriva ocupatiei sovietice (1979-1989), dupa care s-a alaturat Aliantei Nordului a comandantului Massoud in perioada razboiului civil (1992-1996).
 
Militiile controlate de Sayyaf, in prezent in varsta de 70 de ani, au fost invinuite intr-un raport al ONU de masacrarea a sute de etnici Hazara siiti, la Kabul, in 1993. De asemenea, Sayyaf este prezentat in raportul comisiei americane pentru 11 septembrie ca "mentor" al lui Khalid Sheikh Mohammed, presupusul organizator al atentatelor din 2001, caruia i-ar fi oferit "antrenament militar". El a fost ales in Parlament in 2005.
 
Qayum Karzai
 
Fratele mai mare al presedintelui Hamid Karzai, in varsta de 66 de ani, s-a nascut la Kandahar, cel mai mare oras din sudul Afganistanului, un fief al rebelilor talibani. Acest om de afaceri a detinut un lant de restaurante in Statele Unite, in orasele Baltimore, San Francisco si Boston.
 
Absolvent al Universitatii din California de Sud, Qayum Karzai nu este la fel de charismatic in politica precum fratele sau.
Zalmai Rassoul
 
Considerat drept un apropiat al presedintelui Hamid Karzai, Zalmai Rassoul, fost ministru de Externe, a urmat studii de medicina la Paris si vorbeste cursiv limbile franceza, engleza, italiana si araba.
 
In varsta de 70 de ani, acest fost regalist a fost secretarul general al ultimului rege al Afganistanului, Mohammad Zahir Shah, in timpul exilului sau la Roma.
 
Consilier pentru securitate nationala al presedintelui Karzai in perioada 2003-2010, el poate fi un candidat de compromis in aceste alegeri imprevizibile.

4 februarie 2014 08:00
Modifică setările cookies