• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
AFP: Retragerea soldatilor americani din Afganistan s-ar putea face prin Romania

AFP: Retragerea soldatilor americani din Afganistan s-ar putea face prin Romania

Romania este pregatita sa accepte un acord care va permite armatei americane sa foloseasca una dintre bazele sale aeriene situate in apropierea Marii Negre pentru a retrage trupele din Afganistan, au declarat joi oficiali americani, citati de AFP, scrie Mediafax.

Acest acord permite Statelor Unite, care vor sa isi retraga mare parte din trupele din Afganistan pana in 2014, sa rezolve una dintre problemele logistice cele mai importante.
 
Americanii folosesc in prezent baza Manas, din Kirgizstan, insa contractul pentru utilizarea acestor instalatii se incheie in iulie 2014, a precizat un resposabil american pentru AFP. Acestia vor astfel sa transfere activitatile acestei baze in Romania.
 
Acordul cu Bucurestiul va fi discutat vineri in cadrul unei intalniri intre secretarul Apararii Chuck Hagel si omologul roman Mircea Dusa.
 
"Ultimele detalii sunt in curs de finalizare", a subliniat un membru al Pentagonului sub acoperirea anonimatului.
 
Logistica retragerii americane din Afganistan este "incredibil de complexa", a adaugat aceeasi sursa,"si este o piesa cheie din puzzle".
 
Daca acordul va fi incheiat, baza aeriana Mihail Kogalniceanu, din estul Romaniei, va servi drept punct de tranzit principal pentru soldati la intoarcerea din Afganistan catre Statele Unite. Echipamentele vor tranzita tot prin acest punct de trecere.
 
Numarul soldatilor americani stationati la baza Kogalniceanu va creste in mod exponential in cazul unui acord: in prezent aproximativ 1.500 de persoane se afla la baza din Manas.
 
Aceasta din urma baza a fost subiectul unor probleme in ultimele luni pentru americani, din cauza pretului locatiei si mai ales din cauza tulburarilor politice din Asia centrala.
 
Aproximativ 51.000 de soldati americani sunt stationati in Afganistan si majoritatea acestui contingent, precum si echipamentele grele, urmeaza sa fie repatriate in Statele Unite pana la sfarsitul lui 2014.

18 octombrie 2013 08:20
Modifică setările cookies