• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Premiera in UE. Romania ar putea avea doua zile nationale

Premiera in UE. Romania ar putea avea doua zile nationale

De anul viitor, festivitatile de ''Ziua Nationala'' a Romaniei s-ar putea muta de la 1 Decembrie, pe 10 Mai. Cel putin asta isi doresc mai multi parlamentari PNL, care vor sa modifice Constitutia in acest sens. In opinia lor, ziua in care Romania a devenit stat independent in 1877, dar si cand a fost proclamata Regat are o incarcatura istorica mai mare decat cea a Marii Uniri. De altfel, 10 mai a fost ziua nationala timp de aproape un secol.
 

10 Mai a fost Ziua Nationala a Romaniei din 1881 pana in 1947. Iar aceasta zi are o tripla semnificatie. In primul rand, pe 10 mai 1877, Carol I a promulgat Proclamatia de Independenta, dupa ce, cu o zi inainte, ministrul de externe Mihail Kogalniceanu citea documentul in fata Parlamentului.

Istoria regalitatii in Romania este strans legata de aceeasi data. Pe 10 mai 1866, Carol I depunea juramantul ca domnitor al Romaniei. 15 ani mai tarziu, pe 10 mai 1881, Romania era proclamata Regat, iar Carol devenea primul rege al tarii.

"10 mai are toate datele pentru a fi si sarbatoare nationala si pentru asta nu trebuie sa fii monarhist ca sa o spui. Este o zi care, cu adevarat, marcheaza istoria Romaniei", a declarat Crin Antonescu.

Iar seful Comisiei care va revizui Constitutia este de parere ca Romania ar putea avea doua zile nationale.

"Nu in locul celei de 1 Decembrie. Dar sub o forma sau alta, alaturi de cea de 1 Decembrie, cred ca putem sa luam in serios o asemenea propunere".

In paralel cu aceasta propunere, un deputat PSD lupta si el pentru ca si a treia zi de paste sa fie nelucratoare.

Parlamentul va decide daca Romania va fi singura tara din UE care va sarbatori ziua nationala de doua ori intr-un an. Daca se va intampla acest lucru, Guvernului ar trebui sa puna din timp bani de-o parte pentru paradele prilejuite de cele doua evenimente. Sa nu uitam ca, anul trecut de 1 Decembrie, parada militarilor pe sub Arcul de Trimf a fost la un pas sa nu se mai tina din cauza lipsei fondurilor.


14 mai 2013 18:58
Modifică setările cookies