• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Xi Jinping, catre John Kerry: Pacificul e suficient de mare pentru a incapea China si SUA

Xi Jinping, catre John Kerry: Pacificul e suficient de mare pentru a incapea China si SUA

Presedintele chinez Xi Jinping i-a spus duminica secretarului de stat al SUA, John Kerry, ca "imensul Ocean Pacific este suficient de mare pentru a incapea China si Statele Unite", pe fondul tensiunilor legate de dispute teritoriale in apele Marii Chinei de Est, informeaza EFE.

Liderul chinez a adaugat la intalnirea cu John Kerry ca spera ca "cele doua parti sa conlucreze pentru cresterea increderii reciproce, reducerea indoielilor si sporirea cooperarii prin intermediul dialogului pentru a avea siguranta ca relatiile bilaterale cresc in directia corecta si formeaza un nou tip de legaturi", transmite Agerpres.

"Intre timp, cele doua parti ar trebui sa gestioneze si sa-si controleze disputele intr-un mod adecvat pentru ca relatiile sa nu fie afectate", a mai spus Xi, care a adaugat ca, in opinia sa, "relatiile dintre China si SUA continua sa fie stabile in general". 

Sambata, Kerry a cerut Chinei sa faca mai mult pentru a ajunge la o solutie diplomatica pe tema disputelor din Marea Chinei de Est. Pentagonul considera ca gigantul asiatic accelereaza constructia de instalatii pe unele insule aflate in disputa in aceste ape ale Pacificului pentru a le utiliza ca baze pentru operatiuni militare.  SUA, care intentioneaza sa-si sporeasca prezenta militara in Pacific, se tem ca autoritatile de la Beijing vor sa obtina controlul asupra intregii Mari a Chinei de Est, insa o parte din acest teritoriu este reclamat de Brunei, Taiwan, Filipine, Vietnam si Malaezia.


18 mai 2015 08:48
Modifică setările cookies