• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
WikiLeaks publica, luni, peste 1,7 mil. documente diplomatice americane din anii 70

WikiLeaks publica, luni, peste 1,7 mil. documente diplomatice americane din anii '70

Site-ul WikiLeaks va publica luni peste 1,7 milioane de documente diplomatice secrete americane datand din anii '70, a anuntat fondatorul acestui site, Julian Assange, pentru agentia britanica Press Association (PA), relateaza AFP, potrivit Mediafax

Potrivit lui Assange, refugiat din iunie la Ambasada Ecuadorului din Londra, aceste note, rapoarte si corespondenta subliniaza "evantaiul larg si domeniul" influentei americane in lume.
 
Activistul in domeniul informatic australian a provocat furori in Statele Unite publicand, in 2010, atat sute de mii de documente clasificate ca secrete despre razboaiele din Irak si Afganistan, cat si mesaje diplomatice confidentiale ce au pus intr-o situatie stanjenitoare guverne din intreaga lume.
 
Noile documente publicate luni pe site vor viza perioada 1973-1976. Insa, spre deosebire de cele din 2010, ele nu releva scurgeri de informatii, ci pot fi consultate in Arhivele nationale americane. Intre acestea se afla si scrisori trimise sau primite de catre secretarul de Stat american din perioada respectiva, Henry Kissinger.
 
Julian Assange s-a refugiat la Ambasada Ecuadorului din Londra cu scopul de a scapa unei extradari catre Suedia, pentru un caz de viol si agresiune sexuala presupuse, in care isi sustine nevinovatia. Ecuadorul i-a acordat azil politic, dar Londra intentioneaza sa puna in aplicare mandatul de arestare suedez.

8 aprilie 2013 08:23
Modifică setările cookies