• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Washington Post: Cel mai jignitor patron de club din lume este Gigi Becali

Washington Post: Cel mai jignitor patron de club din lume este Gigi Becali

Editorialistul Ishaan Tharoor a scris, pe blogul cotidianului Washington Post, ca din pacate cel mai jignitor patron de club din lume nu este proprietarul echipei de baschet LA Clippers, Donald Sterling, implicat intr-un scandal rasist, ci finantatorul FC Steaua Gigi Becali.

Ishaan Tharoor a scris ca presupusele comentarii facute de Donald Sterling au generat reactii de inteles in Statele Unite cauzate de rasismul vulgar. Insa, acesta sustine ca oricat de grotesti ar fi fost afirmatiile lui Sterling, acestea nu se pot compara cu cele ale finantatorului stelist, Gigi Becali.
 
"In alte parti ale lumii mai sunt multe lucruri de facut. Proba A: Romania, casa lui George «Gigi» Becali, posibil cel mai jignitor proprietar din lumea sportului. Din 2003, Becali a fost la conducerea Stelei Bucuresti, unul dintre cele mai faimoase si istorice cluburi din Europa de Est. El este unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, un fost cioban, devenit mogul de terenuri, care si-a facut averea in haosul ce a urmat caderii comunismului. El a facut parte din Parlamentul European de la Bruxelles, din 2009 pana in 2012, si apoi in Parlamentul Romaniei pana in mai 2013, cand a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru rolul sau intr-un schimb de terenuri. El este la inchisoare acum, dar inca se afla la conducerea Stelei Bucuresti. Dar Becali este controversat pentru un alt motiv: inclinatia sa pentru retorica homofoba, misogina si rasista", a notat Tharoor.
 
In articolul publicat pe pagina electronica a Washington Post, Thaaror sustine ca i-ar fi greu sa prezinte fiecare insulta lansata de Becali. "Ar fi dificil de notat fiecare insulta atribuita lui Becali, un om care a devenit un personaj negativ in presa europeana. Un fervent crestin ortodox, Becali pastreaza acasa opere de arta care-l infatiseaza ca pe Iisus si diferiti apostoli si sfinti. Religiozitatea lui a dus la comentarii extremiste. In 2012, Becali a reactionat agresiv la prezenta lui Lady Gaga in Romania, pe care o considera un «discipol al lui Satan». «Dupa ce apare la TV, schimb canalul dupa doua secunde, iar apoi scuip televizorul», a spus Becali", a adaugat acesta.
 
Tharoor a explicat ca cele mai grave declaratii ale lui Becali ii vizau pe homosexuali: "Mai grave sunt declaratiile sale privind homosexualii. El a interzis cantecele formatiei britanice Queen de pe stadion din cauza orientarii sexuale a fostului cantaret Freddy Mercury. In 2010, Becali a blocat transferul unui jucator bulgar, despre care se zvonea ca ar fi homosexual. Doi ani mai tarziu, dupa ce fanii Stelei au scandat lozinci homofobe, Becali a oferit aceasta declaratie scandaloasa: Nu exista nicio scuza pentru discriminare. «Cu toate acestea, desigur, in timp ce ii iubesc pe homosexuali, trebuie sa intelegeti: homosexualii nu pot fi in echipe de fotbal. Jucatorii fac baie goi. Ii iubesc pe homosexuali, dar nu as angaja unul. Pune un homosexual in echipa si nu vei mai castiga din nou.»"
 
In ciuda declaratiilor controversate, Ishaan Tharoor sustine ca popularitatea lui Becali nu a avut de suferit chiar daca acesta a fost condamnat la trei ani de inchisoare. "Aceste declaratii i-au diminuat putin din popularitatea in randul unui anumit segment al populatiei din Romania. Becali, spre deosebire de italianul Silvio Berlusconi, este un populist carismatic care a facut donatii pentru a castiga sprijinul unei anumite baze conservatoare. Unii critici vad in declaratiile lui Becali gesturi asemanatoare cu cele ale Garzii de Fier, o miscare fascista din al doilea razboi mondial", se mai arata in editorialul din Washington Post, potrivit Mediafax.

29 aprilie 2014 15:16
Modifică setările cookies