• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cod galben de furtuni, prelungit pana miercuri dupa amiaza. 30 de judete, afectate

Cod galben de furtuni, prelungit pana miercuri dupa amiaza. 30 de judete, afectate

Vremea intra intr-un proces semnificativ de racire, in zilele urmatoare, cu temperaturi maxime ce nu vor depasi 26 de grade Celsius, mult sub cele normale pentru aceasta perioada. Ploile vor pune stapanire pe intreaga tara, a declarat, duminica, meteorologul de serviciu al ANM.

ANM a emis, luni, o atentionare Cod Galben de ploi insemnate cantitativ, de luni dupa-amiaza de la ora 16,00 pana marti noapte la ora 23,00.  Vor fi intervale cu instabilitate atmosferica accentuata in zonele deluroase si montane, precum si in nordul, nord-estul, centrul si local in sud-estul tarii.

Judetele care intra luni dupa-amiaza sub Cod Galben de ploi sunt Satu Mare, Maramures, Suceava, Botosani, Salaj, Cluj, Bistrita Nasaud, Neamt, Iasi, Alba, Mures, Harghita, Bacau, Vaslui, Hunedoara, Sibiu, Brasov, Covasna, Vrancea, Galati, Caras-Severin, Gorj, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Braila, Giurgiu, Ilfov, Ialomita, Calarasi si municipiul Bucuresti.  Meteorologii precizeaza ca fenomene specifice instabilitatii atmosferice vor fi si in restul teritoriului, dar pe intervale mai scurte de timp

"Luni, 17 august, maximele se vor incadra intre 23 si 33 de grade la nivelul intregii tari, cu cele mai ridicate valori in sud-estul tarii, iar marti maximele vor fi, in general, intre 19 si 29 de grade Celsius. Scaderea temperaturii va continua pana joi, in data de 20 august, cand vom avea temperaturi maxime cuprinse intre 19 si 26 de grade Celsius, ceea ce inseamna valori cub cele normale pentru aceasta perioada. Luni si marti vor fi ploi efective in toata tara", a precizat duminica specialistul ANM. 

Cantitatile de apa vor depasi, local, 20 de litri/mp si, izolat, mai ales la deal si la munte, 40 de litri/mp, cu conditii de grindina. 

"Cantitatile de apa mentionate le asteptam in aproximativ 48 de ore, dar cele cu caracter torential pot sa fie insa si intr-o ora. Va continua sa ploua pana la mijlocul saptamanii, iar dupa aceea ploile se mai restrang. Deci, vor fi ploi, luni si marti in toata tara, miercuri si joi, indeosebi in jumatatea de sud-vest a tarii, adica in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Transilvania si dupa aceea se vor restrange spre vestul si sud-vestul tarii si vor mai slabi si in intensitate. Acest lucru se va intampla insa dupa data de 20 august", potrivit ANM. 

Bucuresti

"Luni vom avea 28 - 29 de grade Celsius apoi valorile maxime vor fi tot in scadere. Marti, 26 - 27 de grade Celsius, miercuri in jur la 23 de grade, iar joi temperaturile o sa mai creasca putin si abia in a doua jumatate a saptamanii o sa ne apropiem de ceea ce ar trebui sa avem in mod normal in aceasta perioada, adica maxime de 32 - 33 de grade Celsius", a explicat meteorologul.

Litoral

Pe Litoralul Marii Negre, vremea se va mentine frumoasa pana luni seara, insa ulterior ploile se vor extinde si in aceste zone. 

"Luni spre marti, dar si marti si miercuri, o sa fie temporar reprize de ploaie, iar dupa data de 20 august vor scadea si aici sansele de ploaie. Acest lucru nu inseamna ca nu va mai ploua deloc, ci ca devin tot mai dese momentele cu soare si ploile tot mai rare, dar vremea frumoasa ar putea sa fie din nou la sfarsitul saptamanii, pentru ca temperaturile scad si pe Litoral. Luni, vor fi 29 de grade Celsius pe Litoral, marti nu vor depasi 26 de grade, iar miercuri si joi vor fi chiar sub 26 de grade Celsius. Abia in weekend o sa revina la valori de 26-27 de grade si o sa fie ceva mai bine", a explicat el.

Nu exista semnale ca pana pe data de 25 august sa se mai inregistreze canicula la nivelul intregii tari, insa nu sunt excluse astfel de episoade chiar in septembrie, tinand cont de climatologia Romaniei.


18 august 2015 10:47
Modifică setările cookies