• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Putin semneaza legea ce permite Rusiei sa nu aplice deciziile CEDO

Putin semneaza legea ce permite Rusiei sa nu aplice deciziile CEDO 

Presedintele rus, Vladimir Putin, a semnat marti legea ce prevede ca Rusia are dreptul sa nu aplice deciziile instantelor internationale, in primul rand ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, daca ele contravin Constitutiei tarii, informeaza TASS. 

Legea in cauza plaseaza autoritatea Curtii Constitutionale ruse deasupra celei a CEDO, organizatie paneuropeana din care Rusia face parte din 1996. In consecinta, Curtea Constitutionala va decide de aici inainte care din deciziile CEDO pot fi aplicate si care nu.  

Rusia nu ar mai fi obligata sa aplice sentintele CEDO, intre care si cea prin care Moscova ar trebui sa plateasca 1,9 miliarde euro fostilor actionari ai Iukos, companie petroliera a oligarhului si opozantului fata de Kremlin Mihail Hodorkovski, desfiintata pentru frauda fiscala in 2004.  

"Aceasta lege are scopul sa permita guvernului sa-si apere drepturile, in cazul in care decizia unei organizatii internationale contravine intereselor nationale", declara la inceputul lunii decembrie pentru AFP deputatul Viaceslav Lisakov, din partidul aflat la putere Rusia Unita.  

In schimb, parlamentarul rus Dmitri Gudkov, care a votat impotriva legii, a criticat textul, amintind faptul ca Rusia a semnat in 1996 Conventia Europeana a Drepturilor Omului. "In Europa, deputatii se gandesc la cel mai bun mod de a aplica dreptul international, iar aici ne gandim la cum sa-l ocolim", a afirmat Gudkov.  

CEDO a condamnat recent Rusia pentru sistemul sau de interceptare generalizata a comunicatiilor de telefonie mobila, care risca "sa distruga democratia".


15 decembrie 2015 17:16
Modifică setările cookies