• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Violente la Istanbul. Politia a intervenit cu gaze lacrimogene contra manifestantilor care cer demisia guvernului

Violente la Istanbul. Politia a intervenit cu gaze lacrimogene contra manifestantilor care cer demisia guvernului

Fortele de ordine turce au lansat gaze lacrimogene si au folosit tunuri cu apa duminica la Istanbul impotriva manifestantilor care denuntau proiectele imobiliare ale Guvernului si acuzatiile de coruptie care il vizeaza, relateaza AFP.

Circa 10.000 de manifestanti s-au reunit in piata Kadikoy, pentru a cere demisia guvernului condus de Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP), a constatat un fotograf al AFP. 

O vasta afacere de coruptie a fost dezvaluita saptamana trecuta, aceasta implicand numeroase persoane intre care fii de ministru in exercitiu, oameni de afaceri si presedintele director general al bancii publice Halbank. 

Politia a confiscat 4,5 milioane de dolari ascunsi in cutii de pantofi la domiciliul presedintelui Halbank, Suleyman Aslan, a anuntat saptamana trecuta presa turca. 

Premierul Recep Tayyip Erdogan a calificat ancheta privind suspiciunile de coruptie drept o operatiune calomnioasa ce urmareste sa descalifice partidul sau, aflat la putere din 2002, in apropierea alegerilor municipale decisive din martie. 

Proiecte de urbanism ambitioase, demarate la initiativa lui Erdogan, fost primar al Istanbulului, au fost la originea unei vaste miscari de protest antiguvernamental in iunie, cand politia a dispersat manifestantii care ocupau un parc vizat de proiecte de urbanism.  Cel putin sase persoane au murit si alte 8.000 au fost ranite in cursul celor trei saptamani de manifestatii si confruntari cu politia, transmite Mediafax.


23 decembrie 2013 08:26
Modifică setările cookies