• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Vicepresedintele SUA Joe Biden i-a cerut presedintelui ecuadorian sa refuze sa-i acorde azil lui Snowden

Vicepresedintele SUA Joe Biden i-a cerut presedintelui ecuadorian sa refuze sa-i acorde azil lui Snowden

Presedintele ecuadorian Rafael Correa a anuntat sambata ca vicepresedintele american Joe Biden l-a sunat pentru a-i cere sa respinga cererea de azil depusa de fostului consultant al serviciilor americane de informatii Edward Snowden, cautat de Washington pentru spionaj, relateaza AFP.

"Am vorbit despre cazul Snowden, iar (Biden) mi-a transmis in mod foarte amabil cererea Statelor Unite de a-i respinge cererea de azil", a declarat presedintele Correa intr-o conferinta de presa, precizand ca vicepresedintele american l-a contactat telefonic vineri.
 
"I-am prezentat pozitia ecuadoriana. (Domnule) «vicepresedinte, va multumesc pentru telefon, apreciez mult Statele Unite, nu am cautat aceasta situatie. Sa nu va ganditi ca suntem antiamericani, asa cum incearca sa acrediteze anumite mass-media de reacredinta»", a continuat seful statului ecuadorian.
 
Correa, care intretine relatii conflictuale cu Casa Alba de cand a fost ales in 2007, a precizat ca i-a amintit lui Biden ca cererea de azil a fostului colaborator al Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA) nu a putut sa fie examinata, inca, deoarece acesta nu se afla pe teritoriul tarii.
 
"Atunci cand se va afla pe teritoriul ecuadorian, daca se va intampla acest lucru si daca vom analiza aceasta cerere, evident ca Statele Unite vor fi primele carora le vom solicita opinia", a declarat seful statului, subliniind ca discutia sa cu Biden a fost "foarte amabila, chiar cordiala".
 
Ecuadorul a provocat deja iritare Statelor Unite pentru ca a acordat, in urma cu un an, azil politic, in ambasada sa de la Londra, fondatorului site-ului WikiLeaks Julian Assange, considerat o alta "oaie neagra" a Washingtonului, dupa ce acesta a divulgat sute de mii de telegrame confidentiale americane.
 
"Asa cum am procedat in cazul Assange, cu Anglia, vom asculta pe toata lumea, insa decizia o vom adopta in mod suveran, chiar daca, stiind afectiunea si respectul nostru fata de Statele Unite, vom lua in calcul ceea ce va spune aceasta tara", a oferit asigurari Correa.
 
Aflat la originea unor informatii considerate "explozive" despre vaste programe americane de supravegherea comunicatiilor, Edward Snowden, care risca o pedeapsa de 30 de ani de inchisoare, a sosit duminica trecuta la Moscova, de unde a solicitat azil politic in Ecuador.

30 iunie 2013 11:05
Modifică setările cookies