• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Venezuelenii, chemati la urne in primele alegeri prezidentiale dupa moartea lui Hugo Chavez Chavez

Venezuelenii, chemati la urne in primele alegeri prezidentiale dupa moartea lui Hugo Chavez Chavez

Venezuelenii sunt chemati duminica sa participe la un scrutin in care protejatul lui Hugo Chavez porneste din pozitia de favorit in fata liderului opozitiei Henrique Capriles, dar se confrunta cu o aura cvasi-religioasa a charismaticului lider defunct, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Spectrul "campionului" stangii latino-americane, mort de cancer pe 5 martie, a planat in mod permanent asupra unei campanii-fulger, marcata de schimburi de replici dure, intr-o tara profund divizata dupa 14 ani de "revolutie socialista" si aruncata in criza.
 
Investit de mentorul sau inainte sa moara, Maduro, un fost lider sindical in varsta de 50 de ani, un fost sef al diplomatiei timp de sase ani, iar in prezent sef interimar al statului, si-a indemnat sustinatorii sa dea curs ultimelor dorinte ale lui "Comandante", care nu a mai putut sa isi exercite mandatul de sase ani, dupa ce l-a infrant pe Capriles in alegerile prezidentiale din octombrie, cu 55% la 44% din voturile exprimate.
 
Creditat cu un avans de aproximativ zece puncte, potrivit unui sondaj recent, acest barbat cu o statura solida, in varsta de 50 de ani, si-a multiplicat atacurile impotriva "burghezului" si "dreptei fasciste", invocand "planuri de destabilizare" si amenintarea asasinarii sale cu complicitatea Statelor Unite, inamicul "imperialist".
 
Capriles, un avocat cu o tinuta eleganta, in varsta de 40 de ani, i-a indemnat pe alegatori sa opuna rezistenta unor "tentative de intimidare" si a promis sa puna capat unor privilegii.
 
Fara sa atace prea dur imaginea fostului sef de stat, guvernatorul statului Miranda (nord), care a obtinut experienta in cursul candidaturii precedente, denunta "minciuni" ale adversarului sau, caruia ii reproseaza ca se ascunde in spatele mentorului sau, cu scopul de a evita problemele zilnice, in special flagelul insecuritatii (16.000 de crime anul trecut) sau frecventele penurii alimentare.

13 aprilie 2013 12:07
Modifică setările cookies