• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Venezuela se confrunta cu o criza mai putin obisnuita: lipsa hartiei igienice

Venezuela se confrunta cu o criza mai putin obisnuita: lipsa hartiei igienice

Situatia este atat de serioasa, incat guvernul incearca sa linisteasca populatia, promitand importuri masive: 50 de milioane de role.

Problema nu i-a luat neaparat prin surprindere pe cei familiarizati cu situatia din tara.

Desi este o natiune relativ instarita, dupa standardele lumii dezvoltate, Venezuela traverseaza o perioada de lipsuri la capitolul bunuri de consum. Asa se face ca locuitorii tarii s-au trezit ca nu mai au de unde sa isi cumpere produsele necesare, de la alimente, la inhalatoare pentru astm. Oamenii formeaza cozi interminabile la magazine, atunci cand se primeste marfa, iar pe piata neagra a inceput sa se comercializeze inclusiv faina.  

In timp ce guvernul prefera sa dea vina pe diversii dusmani politici, secretarul pe comert, Alejandro Fleming, are o alta parere. Potrivit declaratiei sale, preluata de Associated Press, criza hartiei igienice este rezultatul unei "cereri in exces", alimentata de "o campanie a mass-media, cu scopul de a afecta economia nationala".  

Problema cu aceste bunuri de larg consum este ca preturile lor de vanzare sunt atat de mici, ca sa poata fi accesibile populatiei, incat producatorii se plang ca nu isi acopera nici macar costurile de realizare, alegand astfel sa reduca productia.  


17 mai 2013 12:42
Modifică setările cookies