• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Vehiculul spatial Antares, lansat cu succes de compania Orbital Sciences, intr-un prim zbor test

Vehiculul spatial Antares, lansat cu succes de compania Orbital Sciences, intr-un prim zbor test

Orbital Sciences Corp., una dintre cele doua firme private americane, alaturi de SpaceX, selectionate de NASA pentru a transporta provizii pe Statia Spatiala Internationala (ISS), a lansat cu succes, duminica, racheta sa Antares, in cadrul unui prim zbor de testare, informeaza AFP.

Lansatorul spatial Antares, care are o lungime de 40 de metri, a decolat de pe rampa de lansare asa cum era prevazut, duminica, la ora 21.00 GMT, de la Centrul spatial Wallops, situat pe o insula aflata in apropiere de coastele statului Virginia, la o distanta de 270 de kilometri de Washington.
 
Antares nu a transportat de aceasta data capsula Cygnus construita de Orbital Sciences, ci un simulator incarcat cu diverse echipamente electronice, avand o sarcina echivalenta de 3,8 tone, care a fost plasat pe orbita la o altitudine de 256 kilometri, la 10 minute dupa decolare, declansand un ropot de aplauze in randul inginerilor prezenti in sala de control, dupa confirmarea separarii celui de-al doilea etaj al lansatorului Antares.
 
NASA mizeaza pe parteneriate incheiate cu sectorul privat pentru a reduce costurile de acces la orbita joasa a Terrei si mai ales la ISS.
 
In virtutea unui contract de 1,9 miliarde de dolari incheiat cu NASA, Orbital Science Corporation trebuie sa livreze cel putin 20 de tone de provizii pe ISS, pe parcursul a opt lansari spatiale, pana la inceputul anului 2016. Capsula Cygnus are o capacitate de doua tone.

22 aprilie 2013 11:14
Modifică setările cookies