• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Vaticanul va limita vizitele in Capela Sixtina pentru a proteja frescele pictate de Michelangelo

Vaticanul va limita vizitele in Capela Sixtina pentru a proteja frescele pictate de Michelangelo

Vaticanul va limita la sase milioane pe an numarul de vizitatori care vor avea acces in Capela Sixtina pentru a proteja frescele delicate realizate de Michelangelo, potrivit unui anunt facut joi, transmite Reuters, preluata de Mediafax.

Numarul de vizitatori ai acestei celebre capele, in care sunt alesi papii in conclave secrete, poate ajunge la 20.000 pe zi, in perioada de vara. Totodata, Capela Sixtina a gazduit si 2.000 de persoane, simultan.
 
Praful, transpiratia si dioxidul de carbon sunt un pericol major pentru frescele de pe tavanul pictat de Michelangelo, cu o vechime de peste 500 de ani. Frescele includ una dintre cele mai faimoase scene din istoria artei - bratul lui Dumnezeu, infatisat cu o figura blanda, cu barba, intins pentru a-i da viata lui Adam.
 
Vaticanul a instalat un nou sistem de control al mediului, care va filtra aerul din capela, pentru a proteja opera maestrului renascentist. De asemenea, un nou sistem de iluminat modern a fost pus in functiune, care va reduce cantitatea de caldura generata la mai putin de jumatate, comparativ cu vechile lumini.
 
"Sunt convins ca Muzeele Vaticanului, in special Capela Sixtina, au ajuns la numarul maxim de vizitatori posibil", a declarat Antonio Paolucci, seful Muzeelor Vaticanului, in cadrul unei conferinte de presa in care a prezentat noile sisteme de iluminat si control al climatului interior. Potrivit lui Antonio Paolucci, numarul maxim de vizitatori care poate fi tolerat este de 6 milioane.
 
Frescele pictate de Michelangelo, inaugurate in octombrie 1512 de Papa Iuliu al II-lea, au trecut printr-un proces de restaurare timp de 14 ani, care s-a incheiat in 1994.
 
Printre scenele realizate de artistul renascentist se numara si celebra "Judecata de Apoi", aflata pe peretele din spatele altarului, pe care artistul a pictat-o separat de restul frescelor, intre 1535 si 1541.

17 octombrie 2014 13:58
Modifică setările cookies