• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Varsta reala a Lunii, calculata de planetologi

Varsta reala a Lunii, calculata de planetologi

O echipa internationala de planetologi considera ca Luna s-a format la 95 de milioane de ani dupa aparitia Sistemului Solar, pe baza unui nou "ceas", descris miercuri in revista Nature, informeaza AFP, preluata de Mediafax.

Sistemul Solar s-a format in urma cu 4,56 miliarde de ani. Potrivit modelului acceptat in perioada actuala, Luna s-a nascut atunci cand Terra, ea insasi abia formata, a suportat o coliziune masiva cu o alta planeta de marimea lui Marte. Fragmentele rezultate in urma coliziunii s-au reacumulat si au format astfel Luna. Impactul a provocat, de asemenea, demararea ultimei etape de formare a nucleului Terrei.
 
Mai multe date au fost propuse in trecut pentru acest eveniment, pe baza masuratorilor cu izotopi radioactivi: unele sugereaza ca el s-ar fi produs cu doar 30 de milioane de ani dupa nasterea Sistemului Solar, altele il situeaza mai tarziu, cu 50 milioane de ani sau 100 milioane de ani dupa nasterea Sistemului Solar.
 
O echipa de planetologi francezi, germani si americani, coordonata de Seth Jacobson si Alessandro Morbidelli de la Observatorul Coastei de Azur din Nisa, au utilizat o alta metoda pentru a incerca sa determine varsta Lunii, bazata pe simularile digitale si pe compozitia chimica a mantalei Terrei.
 
Planetologii au descoperit "o relatie intre perioada in care s-a produs coliziunea ce a format Luna si cantitatea de material pe care Terra a primit-o dupa acea coliziune uriasa", au afirmat autorii studiului intr-un comunicat.
 
Aceasta relatie reprezinta "un veritabil ceas pentru datarea evenimentului ce a condus la formarea Lunii", au adaugat ei.
 
Acest nou "ceas" a aratat ca Luna s-a format la 95 milioane de ani (+ sau - 32 milioane de ani) dupa formarea Sistemului Solar, excluzand astfel ipoteza unei formari precoce.
 
El confirma, de asemenea, ca Terra este "planeta din Sistemul Solar care a avut nevoie de cel mai mare interval de timp pentru a se forma".

3 aprilie 2014 15:54
Modifică setările cookies