• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un vicepresedinte al bancii centrale ungare a demisionat, nemultumit de actiunile noii conduceri

Un vicepresedinte al bancii centrale ungare a demisionat, nemultumit de actiunile noii conduceri

Vicepresedintele bancii centrale din Ungaria Julia Kiraly si-a anuntat luni demisia, criticand schimbarile "daunatoare" luate de noua conducere a institutiei, apropiata premierului Viktor Orban, transmite AFP.

"Prin demisia mea vreau sa arat cat de serioasa este situatia", a afirmat Kiraly intr-o scrisoare adresata sefului statului, Janos Ader, si distribuita jurnalistilor prezenti la o conferinta de presa.
 
Kiraly este singurul membru al consiliului monetar al bancii centrale ungare care nu a fost numita de premierul Orban sau partidul Fidesz, de la venirea acestora la putere in primavara lui 2010. Demisia sa va intra in vigoare pe 22 aprilie.
 
"Deciziile luate de banca centrala de la numirea lui Gyorgy Matolcsy, fost ministru al Economiei si aliat al premierului, ar putea provoca daune serioase nu doar institutiei, ci intregii economii ungare", a avertizat Kiraly.
 
Consiliul monetar a fost plasat sub controlul unui nou vicepresedinte, Adam Balog, apropiat al lui Matolcsy, care nu poseda nici cunostintele nici experienta necesare pentru acest post, a spus ea. Kiraly a aratat ca munca in consiliul monetar a devenit aproape imposibila, intrucat sedintele au fost reduse, iar documentele necesare fie nu mai vin, fie vin cu intarziere.

9 aprilie 2013 10:40
Modifică setările cookies