• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un tablou de Modigliani, vandut la licitatie cu 13,5 milioane de euro

Un tablou de Modigliani, vandut la licitatie cu 13,5 milioane de euro

Un tablou al pictorului italian Amedeo Modigliani care il reprezenta pe sponsorul sau principal, Paul Alexandre, a fost vandut cu 13.537.500 de euro (taxe incluse) la o licitatie organizata miercuri seara la Paris, stabilind un nou record de pret pentru o lucrare a artistului vanduta in Franta.

Potrivit AFP, acest portret, aflat pana acum in posesia familiei lui Paul Alexandre, este o opera inedita pe piata de arta si era estimat intre 5 milioane de euro si 8 milioane de euro. Licitatia a fost organizata de casa Sotheby's.
 
Pictat in 1911 - 1912, tabloul nu a fost vazut in public decat foarte rar, cu ocazia unor expozitii.
 
Paul Alexandre, medic si amator de arta, l-a cunoscut pe Amedeo Modigliani (1884 - 1920) imediat dupa ce tanarul artist italian sosise la Paris in 1907. Colectionarul a fost imediat impresionat de talentul sau si a cumparat mai multe desene si panze ale pictorului italian.
 
Pana la izbucnirea Primului Razboi Mondial, in 1914, Paul Alexandre a fost singurul cumparator al operelor lui Modigliani, achizitionand aproape 500 de desene si 12 tablouri ale acestuia, inclusiv portretul sau - "Portrait de Paul Alexandre".
 
Pictat imediat dupa decesul mamei lui Paul Alexandre si intr-o paleta sobra, tabloul este caracterizat de "o melancolie amara", precizeaza casa Sotheby's.
 
Acest tablou este unul dintre cele cinci portrete ale lui Paul Alexandre realizate de Modigliani. Doua dintre ele sunt expuse la Musée des Beaux-Arts din Rouen.
 
In plus fata de acest portret, patru desene de Amedeo Modigliani, provenind din colectia lui Paul Alexandre, au fost vandute la aceeasi licitatie cu 900.9000 de euro.

5 iunie 2014 12:19
Modifică setările cookies