• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un oligarh rus a inaugurat un muzeu al oualor Farbergé, rascumparate din strainatate

Un oligarh rus a inaugurat un muzeu al oualor Farbergé, rascumparate din strainatate

Un muzeu ce prezinta o bogata colectie de oua Fabergé a fost inaugurat marti, in fosta capitala imperiala Sankt Petersburg, de oligarhul rus Viktor Vekselberg, care a rascumparat aceste obiecte de arta, dispersate in strainatate dupa Revolutia bolsevica, informeaza AFP.

Noua oua create de celebrul bijutier rus Peter Carl Fabergé (1846-1920), care a lucrat pentru curtea imperiala din Sankt Petersburg, sunt expuse in noul muzeu, situat in centrul orasului, in Palatul Shuvalov.
 
Ele au fost rascumparate in 2004 de miliardarul rus Viktor Vekselberg de la mostenitorii magnatului american Malcom Forbes (1919-1990), care a alcatuit colectia.
 
Numeroase oua Fabergé au fost vandute in strainatate de bolsevici sau luate cu ei de apropiatii familiei imperiale Romanov, care au fugit din Rusia dupa Revolutia bolsevica.
 
Colectia include si un ou oferit de ultimul tar rus Nicolae al II-lea mamei sale Maria Fiodorovna, decorat cu portretul sau si cel al tareviciului Alexei.
 
Un alt ou, realizat la un an dupa incoronarea tarului, pentru a marca acel eveniment, este expus in muzeu. Acest ou are in interior si o mica surpriza: o mica trasura din aur.
 
Bijutierul Fabergé a realizat aproximativ 50 de oua pentru familia imperiala rusa, o traditie inaugurata in 1885 de tarul Alexandru al III-lea, care a oferit sotiei sale, tarina Maria Fedorovna, primul ou, decorat cu multe pietre pretioase, cu ocazia Pastelui. Ouale Fabergé contineau fiecare o surpriza, un cadou.
 
Potrivit expertilor, colectia prezentata la Sankt Petersburg este una dintre cele mai bogate din lume. Muzeul, care va fi deschis pentru public incepand din luna decembrie, prezinta peste 4.000 de opere de arta rusesti, inclusiv ouale Fabergé.

19 noiembrie 2013 17:58
Modifică setările cookies