• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un nou tip de stele, descoperit de cercetatori

Un nou tip de stele, descoperit de cercetatori

Un nou tip de stele din clasa "variabile" sau "pulsante", care au o luminozitate schimbatoare, a fost descoperit de astronomii elvetieni, informeaza AFP.

Descoperirea, publicata miercuri in revista Astronomy and Astrophysics, a fost realizata pe baza unor masuratori regulate efectuate pe un numar de peste 3.000 de stele situate in roiul stelar NGC 3766, pe o durata de sapte anI, transmite Mediafax.

In acel roi stelar, astronomul Nami Mowlavi si colegii sai au descoperit, in premiera, un grup de 36 de stele care prezinta "infime variatii in luminozitatea lor, de ordinul a 0,1% din stralucirea normala a acestor stele", se afirma intr-un comunicat emis de ESO. Periodicitatea acestor variatii este cuprinsa in intervalul 2-20 de ore. 

Aceste stele, care fac parte dintr-un nou tip, ramas deocamdata fara o denumire, "sunt putin mai calde si mai stralucitoare decat Soarele", precizeaza ESO. 

"Existenta acestei noi clase de stele variabile reprezinta o provocare pentru astrofizicieni", a declarat Sophie Saesen, membra a echipei de cercetatori elvetieni. "Modelele teoretice actuale prevad ca lumina lor nu ar trebui sa varieze periodic, iar noi facem eforturi pentru a intelege mai bine comportamentul acestui nou tip de stele".


12 iunie 2013 14:49
Modifică setările cookies