• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un mesaj fals privind moartea lui Gorbaciov, pe un cont de Twitter al unui ministru german

Un mesaj fals privind moartea lui Gorbaciov, pe un cont de Twitter al unui ministru german

Un jurnalist italian a creat un cont de Twitter cu numele noului sef al diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, si a postat un mesaj fals privind moartea ultimului lider al fostei Uniuni Sovietice, Mihail Gorbaciov, anunta Gazeta.ua.

Mesajul "Vesti proaste. In urma cu cinci minute a murit presedintele (fostei) Uniuni Sovietice Mihail Gorbaciov" a fost publicat marti, in jurul orei 13.32 GMT (15.32, ora Romaniei) si ulterior a aparut in mai multe publicatii din Rusia si Ucraina.
 
La o jumatate de ora dupa aceasta postare, a fost publicat un alt mesaj: "Acest cont este fals si a fost creat de jurnalistul italian Tommasso Debenedetti". Debenedetti este cunoscut pentru publicarea mai multor informatii false. Astfel, anterior el a anuntat "moartea" mai multor personalitati, inclusiv a fostului papa Benedict al XVI-lea si a presedintelui sirian Bashar al-Assad.
 
Un purtator de cuvant al lui Gorbaciov a dezmintit marti, pentru pentru postul rus de radio Ecoul Moscovei, informatiile despre moartea ultimului presedinte al fostei Uniuni Sovietice. "El (Gorbaciov) nici nu stia nimic despre faptul ca a fost «inmormantat» din nou", a declarat Dmitri Muratov, redactorul ziarului rus Novaia Gazeta, citandu-l pe acest purtator de cuvant.
 
Zvonuri privind moartea lui Gorbaciov au aparut si in august, pe conturile de Twitter ale unei agentii de presa publice ruse, atacate de hackeri. Atunci, Gorbaciov a dezmintit aceste zvonuri.
 
Foarte respectat in Occident, parintele Perestroikai este mult mai putin respectat de majoritatea concetatenilor sai, care il invinovatesc de destramarea fostei Uniuni Sovietice si de haosul economic si social care au urmat. Gorbaciov intretine, in ultimii ani, relatii delicate cu actualul presedinte rus Vladimir Putin, pe care l-a criticat in numeroase randuri pentru regrese in domeniul democratiei si l-a indemnat sa predea puterea.

18 decembrie 2013 07:44
Modifică setările cookies