• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un manuscris apartinand lui Jean-Paul Sartre, estimat la 50.000 de euro, va fi scos la licitatie

Un manuscris apartinand lui Jean-Paul Sartre, estimat la 50.000 de euro, va fi scos la licitatie

Un manuscris ce include ciorna lucrarii "Cuvintele", estimat la 50.000 de euro, va fi vandut pe 16 aprilie, in cadrul unei licitatii organizate la Paris, cu ocazia implinirii a 50 de ani de la aparitia cartii, informeaza lefigaro.fr.

Manuscrisul, pana acum necunoscut, pastrat intr-o colectie privata, va fi pus in vanzare pe 16 aprilie, in cadrul unei licitatii organizate de casa de licitatii Artcurial, din Paris, cu prilejul implinirii a 50 de ani de la prima editie a volumului autobiografic "Cuvintele", aparut la editura Gallimard, scrie Mediafax.
 
Documentul de 24 de pagini, scris cu cerneala albastra, este intitulat "Les affections du coeur" si are subtitlul "Cuvintele/ Les mots", taiat cu o linie ferma, dar care forma in cele din urma titlul viitoarei carti.
 
Manuscrisul care, conform lui Olivier Devers, expertul licitatiei, constituie "adevarata matrice a «Cuvintelor»", este estimat la o suma cuprinsa intre 40.000 si 50.000 de euro.
 
Acest manuscris va fi scos la licitatie impreuna cu alte loturi, din care fac parte scrieri de Stephane Mallarmé, Victor Hugo, Theophile Gautier, Charles Baudelaire, Alphonse de Lamartine, precum si manuscrise ale lui Blaise Cendrars, Paul Eluard si Antoine de Saint-Exupéry.
 
Lucrarea "Cuvintele" a fost publicata in 1964, la cateva luni inainte de decernarea premiului Nobel pentru literatura, pe care Jean-Paul Sartre l-a refuzat.
 
Jean-Paul Sartre, nascut pe 21 iunie 1905, a fost un filosof francez existentialist, dramaturg, scriitor, scenarist, activist politic, biograf si critic literar. A fost una dintre cele mai importante personalitati din filosofia existentialista si una dintre figurile marcante ale directiei marxiste din secolul XX. Operele sale au influentat sociologia, teoria critica, teoria postcoloniala si studiile literare si continua sa influenteze aceste discipline si in zilele noastre.
 
Filosoful francez a fost recompensat in 1964 cu premiul Nobel pentru literatura, insa a refuzat distinctia, spunand ca a respins intotdeauna onorurile oficiale si ca "un scriitor nu ar trebui sa isi permita sa fie transformat intr-o institutie".

13 aprilie 2014 14:37
Modifică setările cookies