• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Rapirea romanului in Burkina Faso, revendicata de jihadisti, care cheama Guvernul Romaniei la negocieri. Reactia autoritatilor de la Bucuresti

Rapirea romanului in Burkina Faso, revendicata de jihadisti, care cheama Guvernul Romaniei la negocieri. Reactia autoritatilor de la Bucuresti

Grupul jihadist Al-Mourabitoune a anuntat ca il detine pe romanul rapit in Burkina Faso in aprilie, intr-un mesaj audio semnat de cel care se prezinta drept noul lider, rival al algerianului Mokhtar Belmokhtar, si care a fost difuzat luni seara de agentia mauritana Al-Akhbar, relateaza AFP, potrivit Agerpres.

Afirmand ca vorbeste in numele lui "Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune", autorul acestei inregistrari in araba "face apel la guvernul roman sa acorde o atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului detinut de grup".
 
"Guvernul roman va purta intreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului daca intarzie sa profite de ocazia care ii este oferita de a-si elibera cetateanul", se mai mentioneaza in inregistrare, intr-o aparenta referire la lipsa negocierilor cu Bucurestiul.
 
Romanul, agent de securitate intr-o mina de mangan la Tambao, in nordul Burkinei Faso, in apropiere de frontiera cu Niger si Mali, a fost rapit la 4 aprilie de oameni inarmati care purtau turbane, dar pana in prezent nu a fost avansata nicio revendicare considerata credibila.
 
Inregistrarea difuzata de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicari jihadiste, se incheie prin reiterarea juramantului de credinta fata de gruparea Statul Islamic, anuntat saptamana trecuta in numele Al-Mourabitoune de Adnan Abou Walid Sahraoui si apoi dezmintit intr-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar.
 
Reactia autoritatilor de la Bucuresti
 
"Presedintele Romaniei este informat constant in legatura cu evolutia situatiei. Administratia Prezidentiala are reprezentant in celula de criza de la MAE", au precizat reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, citati de Agerpres.
 
Celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso analizeaza stirea de presa cu privire la mesajul audio referitor la cetateanul roman, a informat Ministerul Afacerilor Externe.
 
"Autoritatile romane competente reprezentate in Celula de criza interinstitutionala convocata de MAE dupa rapire verifica in regim de urgenta veridicitatea informatiilor prezentate in stirea de presa, inclusiv a mesajului audio. Celula de criza interinstitutionala convocata de MAE (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administratia Prezidentiala) lucreaza in permanenta pentru gestionarea situatiei", a precizat MAE.
 
Conform comunicatului, impreuna cu MAE, care actioneaza pe toate canalele diplomatice disponibile si gestioneaza activitatea de comunicare, autoritatile romane competente in domeniul securitatii nationale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate in celula de criza convocata de MAE depun toate eforturile pentru eliberarea cetateanului roman.

19 mai 2015 11:25
Modifică setările cookies