• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un grup de deputati rusi cere judecarea lui Mihail Gorbaciov pentru destramarea URSS

Un grup de deputati rusi cere judecarea lui Mihail Gorbaciov pentru destramarea URSS

Un grup de deputati rusi a cerut joi deschiderea unei anchete penale impotriva fostului presedinte sovietic Mihail Gorbaciov, pentru dezmembrarea URSS, in 1991, si responsabilitatea care ii revine in urma acelor evenimente in actuala criza din Ucraina, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Toti mortii de la Kiev vor fi pe constiinta celor care se aflau la Kremlin in 1991 si care au sustinut destramarea acestei mari tari", a declarat la postul de radio Ecoul Moscovei deputatul nationalist Mihail Degtiarev, facand referire la cele aproximativ o suta de persoane ucise in reprimarea protestelor care au condus la demiterea presedintelui prorus Viktor Ianukovici, in februarie.
 
Mihail Degtiarev a semnat solicitarea trimisa in acest sens justitiei impreuna cu alti doi deputati ai partidului pro-Kremlin Rusia Unita si alti doi reprezentanti in Parlament ai Partidului Comunist.
 
Mihail Gorbaciov, in vârsta de 84 de ani, "este un batranel, nimeni nu-l va trimite in spatele gratiilor, dar fara acest proces nu vom putea progresa nici ca tara si nici ca natiune", a adaugat deputatul.
 
In replica, Mihail Gorbaciov a atribuit responsabilitatea pentru destramarea URSS deputatilor din Parlamentul sovietic care au aprobat dezintegrarea Uniunii Sovietice, pronuntata contrar opiniei sale, de catre Boris Eltin, presedintele rus, si omologii sai aflati in acel moment la conducere in Ucraina si Belarus.
 
"Nu este nevoie de nicio ancheta: Duma (Camera inferioara a Parlamentului rus), care a votat (pentru aceasta decizie) trebuie sa urce in vagoanele trenului cu destinatia Magadan", regiune din Extremul Orient, cunoscuta pentru lagarele Gulagului sovietic, a afirmat, ironic, Gorbaciov, intr-o declaratie pentru postul de radio Ecoul Moscovei.

10 aprilie 2014 14:00
Modifică setările cookies