• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un diamant galben foarte rar, vandut la licitatie cu suma record de 16,2 milioane de dolari

Un diamant galben foarte rar, vandut la licitatie cu suma record de 16,2 milioane de dolari

Un diamant galben de o calitate exceptionala si avand 100,09 carate, denumit "Graff Vivid Yellow", a fost vandut la licitatie cu 14,5 milioane de franci elvetieni (16,2 milioane de dolari, inclusiv taxe si comision), stabilind un record de pret pentru o nestemata de aceasta culoare, potrivit AFP.

Acest diamant, unul dintre loturile cele mai importante ale licitatiei de bijuterii si pietre pretioase ce a fost organizata de casa Sotheby's la Geneva, a fost propus de doua ori la vanzare.
 
Prima data, comisarul David Bennett l-a declarat "nevandut", intrucat atinsese doar suma de 12,6 milioane franci elvetieni (14,1 milioane dolari), sub estimarea de 15-25 de milioane de dolari avansata de casa organizatoare.
 
Un colectionar din sala a obtinut nestemata cu 12,8 milioane de franci elvetieni, stabilind un nou record de pret pentru un diamant galben. Pretul final (obtinut prin adaugarea comisionului) a fost de 14,5 milioane de franci elvetieni (16,2 milioane dolari).
 
Nestemata este considerata unul dintre cele mai mari diamante de aceasta culoare din lume si are o culoare "galben narcisa". Pretul de vanzare pentru acest diamant este cel mai mare pentru o bijuterie creata de casa Graff.
 
Miercuri, casa concurenta Christie's va scoate la licitatie la Geneva un diamant albastru spectaculos, denumit "The Blue", de 13,22 carate, estimat intre 21 milioane si 25 milioane de dolari.
 
Cele doua case rivale organizeaza simultan in fiecare an licitatii de bijuterii si pietre pretioase la Geneva, in mai si in noiembrie, cu scopul de a atrage un numar cat mai mare de colectionari si pasionati de nestemate.

14 mai 2014 13:22
Modifică setările cookies