Un asteroid, denumit dupa tanara pakistaneza Malala Yousafzai, laureata a premiului Nobel pentru pace |
||
Un asteroid a fost denumit dupa adolescenta pakistaneza Malala Yousafzai, care anul trecut a primit premiul Nobel pentru pace, pentru lupta sa impotriva exploatarii copiilor si tinerilor si pentru dreptul acestora la educatie, si care a devenit un simbol dupa ce a fost impuscata in cap de talibani.
Situat in centura principala de asteroizi dintre Marte si Jupiter, asteroidul Malala orbiteaza in jurul Soarelui o data la cinci ani si jumatate, potrivit bbc.co.uk.
Inedita distinctie a fost acordata tinerei pakistaneze Malala Yousafzai in semn de curtoazie de catre cercetatoarea Amy Mainzer, astrofizician la Agentia spatiala americana (NASA), cea care a descoperit acest asteroid, cunoscut anterior sub denumirea 316201, in 2010.
Potrivit regulilor International Astronomical Union, Amy Mainzer a avut dreptul sa puna un nume asteroidului pe care l-a descoperit si aceasta a decis sa il denumeasca dupa tanara pakistaneza in varsta de 17 ani. Amy Mainzer a spus ca si-a dorit ca acest lucru sa fie "o sursa de inspiratie pentru femeile tinere".
Malala Yousafzai, tanara pakistaneza in varsta de 17 ani care a primit anul trecut premiul Nobel pentru pace, pentru lupta sa impotriva exploatarii copiilor si tinerilor si pentru dreptul acestora la educatie, si care a devenit un simbol al acestei cauze dupa ce, in 2012, a fost impuscata in cap de talibani cand se intorcea de la scoala, se numara printre adolescentii cei mai influenti la nivel mondial.
Cand talibanii au ocupat Valea Swat din Pakistan, prea putini le-au stat impotriva. Doar o tanara, Malala Yousafzai, si-a invins frica si si-a cerut dreptul la o viata libera, la educatie. Pe 9 octombrie 2012 era pe cale sa-si plateasca indrazneala cu viata. A fost impuscata in cap, in timp ce se intorcea cu autobuzul de la scoala, si era greu de crezut ca avea sa scape cu viata. A supravietuit insa, iar miracolul acesta a purtat-o din valea indepartata unde traise tocmai in Statele Unite ale Americii, la New York. Nu avea nici 16 ani cand a devenit un simbol al protestului pasnic si cea mai tanara favorita la premiul Nobel pentru pace.
Anul trecut, cand i-a fost decernat premiul Nobel pentru pace, Malala a dedicat aceasta distinctie "tuturor copiilor fara o voce si care trebuie sa fie auziti". 12 aprilie 2015 14:48 |