• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un an de la intrarea in vigoare a Acordului privind amplasarea scutului antiracheta la Deveselu

Un an de la intrarea in vigoare a Acordului privind amplasarea scutului antiracheta la Deveselu

MAE saluta aniversarea, la data de 23 decembrie 2012, a unui an de la intrarea in vigoare a Acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania, semnat la Washington, la 13 septembrie 2011.

MAE aminteste ca, in contextul Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, incheierea si punerea in aplicare a acestui document a constituit si constituie o manifestare suplimentara a vointei comune de a continua cooperarea pentru consolidarea securitatii celor doua state, precum si a securitatii colective a Aliantei Nord-Atlantice.
 
Totodata, Baza aeriana de la Deveselu, unde urmeaza a fi amplasati interceptorii americani impotriva rachetelor balistice, reprezinta o contributie semnificativa a Romaniei la edificarea sistemului NATO antiracheta in conformitate cu deciziile adoptate in acest sens cu prilejul Summit-ul Aliantei de la Chicago (20-21 mai 2012). Astfel, daca Summit-ul NATO de la Chicago din mai 2012 a decis lansarea capabilitatii interimare a sistemului NATO antiracheta, urmatorul pas in dezvoltarea acestui sistem va fi reprezentat de baza de la Deveselu, operationala la orizontul anului 2015, care va constitui capabilitatea initiala a sistemului NATO.
 
La data de 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a luat decizia de a da curs invitatiei adresate de presedintele SUA Barack Obama privind implicarea Romaniei in dezvoltarea componentei europene a sistemului american de aparare antiracheta.
 
Negocierile privind Acordul intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania s-au derulat pe parcursul a 7 runde (iunie 2010 - mai 2011) si a fost parafat de sefii celor doua delegatii, Bogdan Aurescu si Ellen Tauscher, la 6 iunie 2011.
 
Acordul a fost semnat la Washington, la 13 septembrie 2011, de catre ministrul roman al afacerilor externe si secretarul de stat american, in cadrul vizitei in SUA a presedintelui Romaniei. Documentul a fost ratificat de Parlamentul Romaniei prin Legea nr. 290/2011, iar la 23 decembrie 2011 a intrat in vigoare.

23 decembrie 2012 11:01
Modifică setările cookies