• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Ucraina vrea sa relanseze procesul de aderare la NATO. Anders Fogh Rasmussen nu exclude posibilitatea. Reactia lui Putin

Ucraina vrea sa relanseze procesul de aderare la NATO. Anders Fogh Rasmussen nu exclude posibilitatea. Reactia lui Putin

Ucraina intentioneaza sa relanseze procesul de aderare la NATO, in fata "agresiunii" ruse, a declarat vineri premierul Arseni Iateniuk, citat de AFP, scrie Mediafax.

"Guvernul supune Parlamentului un proiect de lege vizand anularea statutului de stat nealiniat al Ucrainei si revenirea pe calea aderarii la NATO", a declarat Iateniuk, in cadrul Consiliului de ministri.
 
In aprilie 2008, la summitul de la Bucuresti, liderii tarilor NATO au convenit ca este firesc ca Ucraina sa se alature Aliantei la un moment, ceea ce a iritat puternic Rusia. Dar in 2010, Guvernul prorus al presedintelui Viktor Ianukovici a renuntat la acest obiectiv, continuand insa cooperarea cu NATO.
 
Iateniuk a declarat in aceasta saptamana ca asteapta "decizii cruciale" la summitul NATO care va avea loc la 4 si 5 septembrie la Newport (Marea Britanie). "Ucraina are nevoie de ajutor", a subliniat el.
 
Kievul a cerut joi statelor occidentale un ajutor militar "de anvergura" in contextul intrarii trupelor ruse in estul separatist, generand temeri privind un razboi deschis intre Rusia si Ucraina.
 
Kievul a afirmat ca "trupe ruse" au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donetk, unde au avut loc confruntari violente in ultimele zile.
 
Anders Fogh Rasmussen declara ca NATO nu exclude aderarea Ucrainei
 
NATO nu va inchide usa Ucrainei daca aceasta tara doreste sa se alature Aliantei Nord-Atlantice, a declarat vineri secretarul general al organizatiei, Anders Fogh Rasmussen, dupa ce Kievul si-a anuntat intentia de a relansa procesul de aderare.
 
"Permiteti-mi sa va amintesc decizia luata in 2008 de NATO, conform careia Ucraina va deveni stat membru", a declarat Rasmussen la finalul unei reuniuni de urgenta a NATO la Bruxelles.
 
El a adaugat ca fiecare tara are "dreptul de a decide singura, fara ingerinte din exterior".
 
De cealalta parte, presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri ca autoritatile de la Kiev ar trebui "fortate" sa negocieze "pe fond" cu separatistii prorusi care lupta impotriva fortelor armate ucrainene in estul Ucrainei, relateaza AFP.
 
"Autoritatile ucrainene trebuie fortate sa inceapa negocieri pe fond. Nu pe probleme tehnice (...), ci pe fond (...): care vor fi drepturile populatiei din Donbas, Lugansk, din sud-estul tarii", a afirmat Putin in cursul unui summit al tineretului rus.

29 august 2014 15:35
Modifică setările cookies