• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Trump a sugerat Spaniei să construiască un zid de-a lungul Saharei împotriva migraţiei

Trump a sugerat Spaniei să construiască “un zid de-a lungul Saharei” împotriva migraţiei

Preşedintele american Donald Trump i-a sugerat recent ministrului de externe spaniol, Josep Borrell, construirea unui 'zid de-a lungul Saharei' pentru stoparea migraţiei, a relatat şeful diplomaţiei de la Madrid, potrivit unei înregistrări video difuzate de media spaniole, transmite AFP, preluată de Agerpres.

“Închiderea porturilor nu este o soluţie şi construirea unui zid de-a lungul Saharei, aşa cum mi-a sugerat recent preşedintele (american Donald) Trump, nu este nici ea o soluţie”, a declarat fostul preşedinte al Parlamentului European, cu ocazia unui dejun public, marţi, la Madrid.
 
 El a continuat dând asigurări că preşedintele american i-a spus: “Faceţi un zid de-a lungul Saharei”.
 
 “Ştiţi însă cât e de mare Sahara?”, a adăugat Borrell, drept răspuns către Trump, fără a preciza nici momentul, nici cadrul în care preşedintele american a lansat această sugestie.
 
Ocupând aproape întreg nordul Africii, imensul deşert Sahara măsoară aproximativ 4.800 km de la est la vest.
 
Zidul pe care preşedintele Trump îl vrea construit la frontiera cu Mexic, pentru a împiedica intrarea imigranţilor ilegali în SUA, ar măsura 3.200 km şi ar costa până la 20 miliarde de dolari (17 miliarde de euro), potrivit unor estimări.
 
Declaraţiile lui Josep Borrell intervin în contextul summitului UE de la Salzburg, consacrat în special problemei migraţiei, şi la câteva zile înaintea deplasării în SUA a premierului spaniol Pedro Sanchez, care se va afla luni la New York pentru Adunarea Generală a ONU.
 
În prezent, Spania este prima poartă de intrare a migranţilor clandestini în Europa, în număr de peste 38.000 de la începutul anului, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM).
 
Cele două enclave spaniole din nordul Marocului, Ceuta şi Melilla, sunt împrejmuite cu garduri înalte de 6 metri, dar care nu reuşesc să-i descurajeze tentativelor migranţilor de a le escalada.

20 septembrie 2018 15:41
Modifică setările cookies