• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Trei astronauti au ajuns la bordul Statiei Spatiale Internationale, dupa un zbor expres de sase ore

Trei astronauti au ajuns la bordul Statiei Spatiale Internationale, dupa un zbor "expres" de sase ore

Trei astronauti - doi rusi si un american - au ajuns vineri dimineata la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) dupa un zbor "expres", care a avut o durata record de mai putin de sase ore, cu ajutorul unei capsule Soyuz, informeaza AFP.

Cosmonautii Pavel Vinogradov si Aleksandr Misurkin si astronautul american Christopher Cassidy au decolat la ora 20.43 GMT, joi, de pe cosmodromul Baikonur din stepele din Kazahstan, iar capsula lor s-a conectat cu succes la ISS vineri dimineata, la ora 02.28 GMT, a anuntat Agentia spatiala rusa (Roskosmos).
 
Dupa acest zbor ce a avut o durata record de mai putin de sase ore, spre deosebire de durata de doua zile in trecut, si cele doua ore suplimentare impuse de procedurile de conectare, cosmonautii au fost intampinati cu bucurie de ceilalti trei astronauti aflati deja la bordul ISS, potrivit imaginilor prezentate de televiziunea rusa.
 
Acest timp record a fost posibil gratie imbunatatirilor tehnologice care permit de acum inainte capsulelor Soyuz sa efectueze doar 4 rotatii in jurul Terrei, in comparatie cu cele 34 de rotatii de care aveau nevoie in trecut.
 
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

29 martie 2013 11:18
Modifică setările cookies