• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Transnistria vrea sa intre in componenta Rusiei

Transnistria vrea sa intre in componenta Rusiei

Presedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis scrisoare presedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Nariskin, in care solicita examinarea posibilitatii anexarii Transnistriei la Federatia Rusa, relateza Jurnal de Chisinau, in editia electronica.

Solicitarea intervine in contextul in care locuitorii din peninsula ucraineana Crimeea s-au pronuntat masiv la referendumul de duminica in favoarea alipirii teritoriului la Rusia, iar Moscova a recunoscut independenta regiunii, in pofida amenintarilor si protestelor din partea comunitatii internationale. 

Presedintele R.Moldova, Nicolae Timofti, a anuntat in aceasta dimineata la Chisinau o conferinta de presa pe teme "de actualitate", unde se asteapta o declaratie legata de situatia din regiune, dupa referendumul din Crimeea si dupa ce Rusia a recunoscut independenta acesteia.

Parlamentul de la Moscova urmeaza sa se pronunte in aceasta saptamana in legatura cu proiectul de lege propus de deputatii Partidului Rusia Dreapta, care prevede facilitarea anexarii de noi teritorii la Federatia Rusa.  Presedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol a mentionat ca proiectul de lege face posibila doar anexarea Crimeei, dar nu si a Transnistriei. 

"Autoritatile moldovenesti nu pot fi numite cu siguranta neefective. Mai mult decat atat, Transnistria ar putea fi nevoita sa organizeze un referendum conform legislatiei moldovenesti, dar intr-o republica separatista exista o legislatie proprie. Autoritatile din Republica Moldova nu au nici o influenta in Transnistria, care ar putea sa se adreseze Rusiei cu rugamintea de a fi anexata", se mentioneaza in solicitare. 

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului in dosarul transnistrean, a avertizat saptamana trecuta in legatura cu incalcarea drepturilor cetatenilor rusi din Transnistria, pe fondul crizei din Ucraina.


18 martie 2014 10:33
Modifică setările cookies