• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
The Guardian, despre cazul Darius: Cuvantul rom a devenit sinonim cu delincvent

The Guardian, despre cazul Darius: Cuvantul "rom" a devenit sinonim cu "delincvent" 

Cuvantul "rom" a devenit sinonim cu "delincvent" scrie The Guardian, analizand situatia romilor din Franta, dupa linsarea tanarului Darius, si citandu-l pe Damian Draghici care spune ca nu intelege de ce romii sunt stigmatizati peste tot, ei avand nevoie, ca si ceilalti, sa munceasca si sa traiasca.

Potrivit The Guardian, atacul brutal asupra tanarului Darius a relevat tensiunile etnice din Franta. "Facand parte din problema mai mare a atitudinilor politice si sociale fata de imigranti in general, romii sunt cu siguranta o problema sociala foarte vizibila in capitala Frantei. Daca familiile cu bebelusi si copii mici care dorm in statiile de autobuz din pietele simbol ale orasului, precum Place de la République si Place de la Bastille, pe ploaie, frig crancen sau vreme buna, inspira un anumit grad de mila publica, perceptia altor grupuri este mai putin pozitiva", noteaza publicatia. 

Jurnalistii britanici scriu ca este ilegal sa se colecteze date pe criteriul etniei in Franta, astfel ca nu exista dovezi ca gastile de copii care navalesc pe langa turisti sa fure chiar sunt romi.  Dar, "pentru ca cuvantul 'rom' a devenit sinonim cu mic infractor sau delincvent, perceptia publica este ca asa se si intampla", se mai spune in articolul citat, potrivit Mediafax.


23 iunie 2014 08:28
Modifică setările cookies