Tentativa robotului Philae de a fora in scoarta cometei Ciuriumov-Gherasimenko a esuat |
||
Robotul Philae, care a fost plasat in noiembrie pe suprafata cometei Ciuriumov-Gherasimenko de sonda spatiala Rosetta, a esuat in incercarea de a efectua un foraj in solul corpului spatial, a anuntat, miercuri, un cercetator al agentiei spatiale franceze (CNES), transmite AFP, potrivit Mediafax.
"Din nefericire, robotul Philae a forat in gol si va trebui sa asteptam pana in martie pentru ca bateriile sale sa se reincarce si sa isi termine misiunea oprita pe 15 noiembrie", adica de a colecta esantioane de materie din nucleul cometei "Ciuri" pentru a-i analiza compozitia, a declarat, pentru AFP, Francis Rocard, responsabil al misiunii Rosetta in cadrul CNES.
Burghiul trebuia sa se deplaseze 560 de milimetri fata de punctul de referinta, sa colecteze un esantion de materie, sa revina la punctul de plecare si sa transfere proba de materie in cuptorul in forma de cupa, permitand astfel instrumentului COSAC (experimentul care trebuie sa analizeze esantioanele de materie prelevate din nucleul cometei, n.r.) sa analizeze materia.
COSAC este dotat cu un spectometru de masa destinat identificarii si cuantificarii compusilor volatili, printre care se afla si molecule organice complexe prezente in esantioanele de materie prelevate de la suprafata cometei si incalzite pana la 600 de grade Celsius in cuptoare de unica folosinta.
COSAC a furnizat deja rezultate deoarece, potrivit cercetatorului german Fred Goesmann, analizele realizate asupra gazelor "mirosite" dupa primul contact al robotului Philae cu suprafata cometei au permis detectarea de molecule organice complexe care contin cel putin trei atomi de carbon.
"Compozitia materiei solide de pe cometa nu este cunoscuta in prezent. Credem ca este vorba despre materie organica", a declarat Francis Rocard.
Cometele, obiectele cele mai primitive din sistemul solar, bogate in carbon, ar fi putut transporta molecule organice pe Terra, contribuind la aparitia vietii, cred savantii. Cecetatorii spun ca elementul chimic carbon sta la baza vietii.
Robotul Philae a atins suprafata cometei Ciuriumov-Gherasimenko pe 12 noiembrie, sarind de doua ori inainte de a ajunge in zona unde se afla si acum, care pare a fi un crater lipsit de lumina solara. Philae sta intr-o pozitie inclinata, unul dintre cele trei picioare ale sale neatingand solul.
Micul robot a putut sa radiografieze interiorul cometei, sa-i studieze magnetismul, sa realizeze imagini cu solul, sa analizeze moleculele complexe de la suprafata. Potrivit specialistilor de la Centre National d'Etudes Spatiales (CNES), agentia spatiala franceza, misiunea sa este realizata in proportie de 80%.
In cazul restabilirii contactului, daca totul functioneaza asa cum a fost programat, Philae ar trebui "sa moara de cald" in martie 2015, atunci cand cometa se va apropia de Soare.
Plasarea unui robot pe o cometa aflata la o distanta de peste 500 milioane de kilometri de Terra reprezinta o premiera in istoria explorarii spatiale si un punct culminant al unei misiunii care a inceput in urma cu 20 de ani.
Cu un cost total de 1,3 miliarde de euro, echivalentul a trei avioane Airbus 380, misiunea Rosetta a mobilizat aproximativ 2.000 de cercetatori pe parcursul a 20 de ani. Peste 50 de companii din 14 tari europene si Statele Unite ale Americii au participat la fabricarea acestei sonde spatiale.
11 decembrie 2014 19:03 |