• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Tatarii din Crimeea vor sa organizeze un referendum privind autodeterminarea poporului tatar

Tatarii din Crimeea vor sa organizeze un referendum privind "autodeterminarea poporului tatar"

Tatarii din Crimeea, dintre care cei mai multi se opun alipirii regiunii la Rusia, vor sa organizeze sambata, la 29 martie, un referendum pentru a-si defini pozitia in contextul evenimentelor recente, a anuntat luni, la Kiev, liderul comunitatii tatare Mustafa Djemilev, relateaza AFP.

"Am prevazut organizarea, la 29 martie, a Congresului nostru National la Simferopol. Unul dintre subiectele dezbatute va fi autodeterminarea poporului tatar. La 16 martie noi nu am participat la referendumul (privind alipirea Crimeei la Rusia) si acum vrem sa organizam propriul nostru referendum", a declarat Djemilev, citat de Interfax.
 
Apartenenta teritoriala a Crimeei nu va fi abordata, ci mai degraba "formele de coexistenta", a adaugat liderul comunitatii tatare.
 
Sugerand ca alegerea nu va fi deloc usoara, el a evocat, de asemenea, promisiunea noilor autoritati de a le garanta tatarilor o cota de 20 la suta in cadrul tuturor organelor de stat si de a acorda limbii tatare acelasi statut ca si limbii ruse.
 
Potrivit lui Djemilev, aproximativ 5.000 de tatari au parasit Crimeea in ultimele zile, majoritatea deplasandu-se in regiunile din vestul Ucrainei. Comunitatea tatarilor in Crimeea este estimata la aproape 300.000 de persoane.

25 martie 2014 09:27
Modifică setările cookies