• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
SUA: Rusia ar putea fi izolata pe plan international, daca va continua sa-l sustina pe Assad. Raspunsul Kremlinului catre Casa Alba

SUA: Rusia ar putea fi izolata pe plan international, daca va continua sa-l sustina pe Assad. Raspunsul Kremlinului catre Casa Alba

Rusia s-ar putea confrunta cu izolare pe plan international, in cazul in care va continua sa acorde sprijin presedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat luni purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, informeaza TASS, preluata de Agerpres.

Intrebat de jurnalisti ce se va intampla daca Rusia nu se va ralia coalitiei internationale conduse de SUA, care desfasoara operatiuni contrateroriste in Irak si Siria si va continua sa-l sustina pe Assad, Earnest a declarat ca acest lucru "ii va izola pe rusi si mai mult de comunitatea internationala"

 "Interesele Rusiei in Siria nu sunt in totala contradictie cu interesele restului lumii", a adaugat el.

"Rusia este interesata in succesul acestei coalitii antiteroriste, Rusia ar dori, fara indoiala, o realizare cu succes a strategiei in vederea lichidarii gruparii Statul Islamic", a spus Josh Earnest, reiterand ca "a venit timpul ca Assad sa plece".

Insa, oficiali rusi au declarat in repetate randuri ca il vor sustine in continuare pe Assad si ca "sirienii trebuie sa-si decida ei insisi viitorul".

Raspunsul Kremlinului nu a intarziat sa apara.

Rusia nu poate fi izolata pe plan international, a declarat marti Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, reactionand astfel la declaratiile de luni ale Casei Albe.  '

'Din pacate, in ultimul an vedem si auzim aceasta retorica privind izolarea Rusiei. Se intelege care este scopul acestor cuvinte'" a afirmat Peskov, potrivit TASS. 

"Rusia a fost, este si va ramane un membru activ, responsabil si foarte important al comunitatii internationale. Activitatea intensa pe plan international a sefului statului rus arata ca o astfel de retorica este total lipsita de fundament", a adaugat el.

Rusia va continua sa ofere asistenta tehnico-militara Siriei in lupta impotriva militantilor gruparii teroriste Statul Islamic si invita intreaga comunitate internationala sa i se alature, a declarat marti presedintele Putin, la summitul Organizatiei Tratatului pentru Securitate Colectiva de la Dusanbe, potrivit RIA Novosti si TASS. 

"Noi sprijinim guvernul sirian in confruntarea cu agresiunea terorista, i-am furnizat si ii vom furniza asistenta militara si tehnica necesara si invitam si alte state sa ni se alature", a spus Putin, estimand ca, "daca Moscova nu ar fi sprijinit Siria, situatia din aceasta tara ar fi fost mai grava decat in Libia, iar fluxul de refugiati ar fi fost si mai mare". 

Sprijinul acordat de Moscova "guvernului legitim al Siriei nu este legat in niciun fel de afluxul de refugiati (in Europa) din tari precum Libia, Irak, Yemen, Afganistan si alte state", a tinut sa sublinieze liderul rus in acelasi discurs, respingand incercarile de a atribui Rusiei vina pentru afluxul de refugiati sirieni in Europa. 

'Vedem astazi ca se fac incercari de a atribui Rusiei responsabilitatea pentru aceasta problema. Se spune ca problema refugiatilor a aparut ca urmare a faptului ca Rusia sprijina guvernul legitim din Siria", a spus el, atragand atentia ca populatia fuge din Siria in primul rand din cauza actiunilor militare, "impuse in mare masura din afara" si ca urmare a atrocitatilor comise de teroristi.  Potrivit lui Putin, fara implicarea regimului de la Damasc si a armatei siriene este imposibila izgonirea teroristilor din Statul Islamic de pe teritoriul Siriei si, in genere, din regiune. Presedintele Bashar al-Assad este dispus sa coopereze cu "fortele sanatoase" ale opozitiei siriene, a insistat Putin.


15 septembrie 2015 11:33
Modifică setările cookies