• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
SUA fac apel catre China sa stopeze constructia de insule artificiale in Marea Chinei de Sud

SUA fac apel catre China sa stopeze constructia de insule artificiale in Marea Chinei de Sud

Statele Unite au lansat sambata un apel la "oprirea imediata si durabila" a lucrarilor de constructie de catre China a unor insule semiartificiale in Marea Chinei de Sud, apreciind ca actiunile Beijingului nu sunt "in pas" cu reglementarile internationale, transmite AFP, preluata de Agerpres.

"In primul rand, dorim o rezolvare pasnica a tuturor diferendelor. in acest scop, ar trebui sa se opreasca imediat si durabil lucrarile de rambleiere pentru toti cei care revendica" suveranitatea asupra arhipelagului Spratly, a declarat secretarul american al Apararii, Ashton Carter, in cursul unei conferinte pe probleme de securitate, desfasurata la Singapore.
 
Insulele Spratly sunt un vast arhipelag coralian din Marea Chinei de Sud care se intind pe aproximativ 410.000 de kilometri patrati. Ele sunt situate la intersectia unor rute maritime vitale pentru comertul mondial si ar putea contine importante rezerve de hidrocarburi.
 
Statele Unite apreciaza ca Beijingul a construit aproape 800 de hectare artificiale la fata locului, dintre care trei sferturi din ianuarie, pentru "a-si ridica o suveranitate" in apele si in spatiul aerian invecinat.
 
Disputele de suveranitatea asupra acestor insule (cu o lungime maxima de 1,3 kilometri) opun China, Filipinele, Vietnamul, Bruneiul, Malaezia si Taiwanul. tarile din regiune se tem de o lovitura de forta a Beijingului asupra arhipelagului.

30 mai 2015 11:47
Modifică setările cookies