• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
SUA ar fi interceptat un schimb de mesaje ce contineau amenintari cu atentate intre liderii Al-Qaida

SUA ar fi interceptat un schimb de mesaje ce contineau amenintari cu atentate intre liderii Al-Qaida

Interceptarea unor mesaje ce contineau amenintari cu atentate, intre liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri si liderul filialei Al-Qaida in Peninsula Araba, a determinat decizia Washingtonului de a inchide aproximativ 20 de ambasade si consulate americane, a anuntat luni presa americana, citata de AFP.

Citand oficiali americani, The New York Times afirma ca administratia lui Barack Obama a luat decizia de a inchide aceste reprezentante diplomatice in urma interceptarii, saptamana trecuta, a unor mesaje electronice intre Ayman al-Zawahiri si Nasser al-Wuhayshi, liderul Al-Qaida in Peninsula Araba (AQPA), cu sediul in Yemen.
 
Primul i-ar fi ordonat celui de-al doilea sa comita un atentat duminica.
 
CNN a anuntat ca al-Zawahiri i-a cerut lui al-Wuhayshi "sa faca ceva", ceea ce ar fi determinat oficialii de la Washington si din Yemen sa se gandeasca la un atac iminent.
 
In cadrul unei conferinte de presa, luni, la Washington, purtatorul de cuvant adjunct al Departamentul de Stat, Marie Harf, a refuzat sa explice care este starea precisa a amenintarii.
 
"Continuam sa evaluam informatiile, sa le analizam si (...) vom lua masuri de precautie pentru a ne proteja angajatii, vizitatorii si infrastructurile in strainatate", s-a limitat sa repete de aproximativ zece ori Harf, refuzand sa intre in detalii sau sa citeze vreo tara vizata in mod deosebit.
 
Harf s-a limitat sa confirme ca "AQPA este organizatia terorista cea mai activa dintre filialele Al-Qaida", dar fara sa spuna "cine ar putea fi in spatele acestei amenintari".
 
Dar invocand amenintari credibile cu atentate comise de Al-Qaida, Washingtonul a decis sa inchida 19 ambasade si consulate americane din Orientul Mijlociu si Africa.
 
Urmandu-si aliatul american, Parisul si Londra au prelungit masura cu mai multe zile pentru ambasadele lor din Yemen.

6 august 2013 09:19
Modifică setările cookies