• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Studiu: Transportul ar putea deveni cea mai mare sursa de emisii de CO2

Studiu: Transportul ar putea deveni cea mai mare sursa de emisii de CO2

Transportul va deveni cea mai mare sursa de emisii de CO2 daca politicienii nu iau masuri ambitioase si nu actioneaza in mod decisiv, potrivit unui raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), citat de Federatia Europeana Transport & Environment (T&E).

Cel mai recent raport al IPCC, ce va fi disponibil marti pe site-ul organizatiei, avertizeaza liderii din toata lumea cu privire la amenintarea crescanda a emisiilor necontrolate din transporturi, se arata intr-un comunicat al organizatiei Terra Mileniul III, citat de Mediafax.
 
Raportul arata ca sectorul de transporturi va deveni cea mai mare sursa de emisii de CO2 la nivel global in cazul in care factorii de decizie nu vor lua masuri urgente.
 
O analiza realizata de T&E arata ca introducerea limitelor de CO2 pentru masinile din Europa a triplat castigurile asociate eficientei carburantilor. In urma reglementarii din perioada 2000-2007, emisiile de CO2 din UE au scazut cu doar 1,3 la suta pe an, in timp ce din 2008 pana in 2013 au scazut cu 3,5 la suta pe an.
 
T&E avertizeaza insa ca autovehiculele de pe drum ating aproximativ jumatate din eficienta masurata la testele auto. Comisia Europeana planuieste sa introduca in 2017 un nou test care sa elimine ambiguitatile legislative din sistemul actual, dar masura intampina o opozitie ferma din partea constructorilor.
 
Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) este un organism stiintific insarcinat cu evaluarea riscurilor asupra incalzirii globale. Grupul a fost constituit in 1988 de catre Organizatia Meteorologica Mondiala (WMO) si de Programul Natiunilor Unite pentru mediul inconjurator (UNEP), ambele organizatii ale ONU.
 
Organizatia IPCC si Al Gore au fost distinsi cu premiul Nobel pentru pace in 2007.

15 aprilie 2014 11:28
Modifică setările cookies