• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Statele Unite trimit 300 de consilieri militari in Irak. John Kerry ar urma sa se deplaseze in curand la Bagdad

Statele Unite trimit 300 de consilieri militari in Irak. John Kerry ar urma sa se deplaseze "in curand" la Bagdad

Statele Unite trimit aproximativ 300 de consilieri militari care sa ajute serviciile de securitate irakiene in lupta cu insurgentii sunniti, anunta presedintele Barack Obama.

"Statele Unite nu au de gand sa trimita din nou trupe combatante in Irak, dar vom actiona pentru apararea intereselor nationale de securitate ale Statele Unite", a afirmat Obama, precizand ca Washingtonul nu va interveni pentru sustinerea vreuneia dintre comunitatile etnice din Irak.
 
Presedintele SUA a avertizat ca organizatia terorista Stat Islamic in Irak si Levant, care ocupa regiuni din nordul Irakului si avanseaza spre Bagdad, reprezinta "o amenintare" atat pentru Irak cat si pentru intregul Orient Mijlociu.
 
Obama a precizat ca Statele Unite vor consolida masurile de securitate la ambasada americana din Bagdad, o parte a personalului american urmand sa fie detasata in locuri mai sigure.
 
In al doilea rand, Statele Unite au sporit deja activitatile de recunoastere in Irak, pentru a stabili care sunt pozitiile insurgentilor sunniti.
 
"Vom continua sa sporim sustinerea acordata serviciilor de securitate irakiene, furnizand informatii si echipamente", a subliniat Obama, anuntand trimiterea a 300 de consilieri militari care sa ajute autoritatile irakiene.
 
"Statele Unite sunt pregatite pentru o actiune militara in Irak, dar nu vor fi trimise efective militare combatante pe teren; ma voi consulta cu membrii Congresului", a spus Obama, precizand ca prefera o solutie diplomatica la conflictul intercomunitar din Irak si indemnand liderii siiti si sunniti din Irak sa depuna eforturi pentru depasirea disensiunilor.
 
Totodata, surse parlamentare au anuntat ca secretarul de Stat american, John Kerry, ar urma sa se deplaseze "in curand" in Irak, dar niciun alt detaliu cu privire la aceasta eventuala vizita nu a fost oferit, presedintele american Barack Obama declarand anterior ca il va trimite pe Kerry in Orientul Mijlociu, in "acest weekend", pentru a incerca sa gaseasca o solutie la criza din Irak.

20 iunie 2014 07:59
Modifică setările cookies