• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Stare de urgenta in Baltimore: Ciocniri violente intre protestatari si politie, dupa funeraliile unui afroamerican care a murit in detentie

Stare de urgenta in Baltimore: Ciocniri violente intre protestatari si politie, dupa funeraliile unui afroamerican care a murit in detentie

Noi ciocniri intre sute de tineri manifestanti si politie au avut loc luni, la Baltimore, in estul Statelor Unite, dupa funeraliile unui tanar afroamerican care a murit pe 19 aprilie, la o saptamana dupa ce a fost retinut de politisti, relateaza Reuters.

Sapte politisti au fost raniti in cursul acestor ciocniri, a precizat Eric Kowalczyk, un purtator de cuvant al politiei. Mai multi politisti au suferit fracturi, iar unul dintre ei si-a pierdut cunostinta.
 
Purtatorul de cuvant i-a acuzat pe tinerii manifestanti ca au atacat reprezentantii fortelor de ordine "fara sa fi fost provocati". "Vom folosi mijloacele adecvate" pentru a restabili calmul, a promis el.
 
Manifestantii au aruncat cu pietre asupra unui autobuz si vehiculelor politiei in apropiere de Mondawmin Mall, in nord-vestul orasului, nu departe de locul in care au avut loc funeraliile.
 
Un elicopter al politiei a survolat cartierul si agentii le-au cerut manifestantilor sa se disperseze, fara succes.
 
Peste 2.500 de persoane au asistat la funeraliile lui Freddie Gray, organizate in biserica baptista New Shiloh.
 
Freddie Gray, in varsta de 27 de ani, a decedat pe 19 aprilie, la o saptamana dupa ce fusese retinut de politie, avocatul familiei afirmand ca decesul a survenit din cauza unui traumatism suferit la coloana vertebrala in timp ce se afla in custodia fortelor de ordine. Tanarul afroamerican fusese retinut din motive nedezvaluite, pe 12 aprilie, dupa ce a fugit de politie. Nu este clar cand a fost ranit acesta, dar decesul lui a fost confirmat pe 19 aprilie de Centrul Medical al Universitatii din Maryland.
 
Politia a deschis o ancheta care ar trebui sa se incheie pana vineri. Sase politisti au fost suspendati din functie in urma acestui incident. Departamentul Justitiei a deschis de asemenea o ancheta asupra unei posibile incalcari a drepturilor civile.

28 aprilie 2015 07:07
Modifică setările cookies