• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Stare de catastrofa naturala in Bulgaria: ploua de trei saptamani. 14 morti si mii de turisti evacuati

Stare de catastrofa naturala in Bulgaria: ploua de trei saptamani. 14 morti si mii de turisti evacuati

Este stare de catastrofa naturala la Varna si in mai multe localitati din centrul Bulgariei, dupa inundatii devastatoare si ploi necontenite. Bilantul este durerors: 14 oameni, printre care doi copii, au pierit.

Mai multe persoane sunt date disparute, dupa ce suvoaiele venite de pe versanti au maturat tot ce le-a stat in cale. Probleme au fost si in statiunea Albena, unde hotelurile au fost inundate, iar 1.200 de turisti - majoritatea germani, britanici si rusi - au fost evacuati cu ajutorul camioanelor si elicopterelor.
 
Ploua de trei saptamani in Bulgaria, iar vremea nu da semne ca s-ar imbuna. Ingroziti, oamenii au fimat de la balcoane suvoaiele dezlantuite, care au luat masini, uneori cu tot cu soferi si pasageri. Cateva au ajuns direct in mare. Cartierul din sudul orasului Varna, Asparukovo, situat la poalele unui deal despadurit, a fost inundat de puhoaiele revarastae de pe versanti. Pe strazi, apa a atins chiar si doi metri inaltime.
 
"Am 61 de ani si n-am vazut in viata mea asa ceva aici. E incredibil si de nexplicat cand vezi ce dzastru au facut inundatiile", spune Iani Ianev, localnic.
 
Chiar inexplicabil nu e. Daca nu erau taiati toti copacii de pe deal, inundatiile nu aveau o asemenea amploare, spun specialistii. Totusi, in numai doua ore au cazut 107 litri pe metru patrat. Asta dupa ce a plouat aproape zilnic, de la inceputul lunii.
 
Orasul pare sa fi fost maturat de o tornada. Masinile au fost luate pe sus de ape si aruncate unele peste altele, usile si vitrinele magazinelor au disparut iar in unele zone nu se poate ajunge decat cu barcile.

21 iunie 2014 07:46
Modifică setările cookies