• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Sondaj CNN: Majoritatea ucrainenilor sustine UE, nu Rusia

Sondaj CNN: Majoritatea ucrainenilor sustine UE, nu Rusia

Ucrainenii sunt mult mai putin prorusi decat vor separatistii ucraineni prorusi sa creada lumea, inclusiv in regiunile de la frontiera cu Rusia, care ar fi votat "zdrobitor" pentru declararea independentei fata de Ucraina, potrivit unui sondaj efectuat pentru CNN.

Oamenii din Ucraina se simt mult mai loiali Uniunii Europene (UE) decat Rusiei, iar o majoritate sustine impunerea de sanctiuni economice Rusiei, potrivit unui sondaj efectuat asupra unui numar de 1.000 de persoane saptamana trecuta.
 
Doi din trei ucraineni (67%) sustin aplicarea unor sanctiuni economice Rusiei, in timp de unul din trei (29%) le dezaproba, releva acest sondaj efectuat de catre ComRes pentru CNN.
 
Ucrainenii tind sa-l perceapa pe presedintele rus Vladimir Putin ca pe un lider periculos si puternic, iar pe presedintele Statelor Unite Barack Obama il considera prietenos. Peste jumatate (56%) afirma ca se simt puternic loiali fata de Europa si fata de Rusia, in timp ce 19% afirma ca se simt mai loiali Rusiei, iar 22% nu sunt loiali nici Europei si nici Rusiei. Aproximativ 3% afirma ca nu stiu ce sa raspunda la aceasta intrebare.
 
Rezultatele sondajului au fost publicate dupa ce separatistii ucraineni prorusi din estul tarii au afirmat ca locuitorii din regiune au votat "zdrobitor" pentru independenta fata de Ucraina, in referendumuri denuntate de catre Statele Unite si aliatii sai europeni.
 
Sondajul CNN arata ca, inclusiv in estul Ucrainei, cei care sustin o alianta cu Rusia reprezinta o minoritate. "Ucraina de Est" cuprinde regiunile Donetk, Lugansk si Harkov, percepute drept cele mai proruse regiuni din tara.
 
Sondajul agentiei ComRes, cu sediul la Londra, a fost efectuat pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.000 de ucraineni, prin telefon, in ucraineana si rusa, in perioada 7-11 mai, si are o marja de eroare de plus/minus 3,1 puncte procentuale.

13 mai 2014 09:30
Modifică setările cookies