• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Sonda spatiala Maven, care va cerceta daca Marte ar putea fi locuita, s-a plasat cu succes pe orbita Planetei Rosii

Sonda spatiala Maven, care va cerceta daca Marte ar putea fi locuita, s-a plasat cu succes pe orbita Planetei Rosii

Sonda americana Maven, primul vehicul spatial construit pentru a descifra misterul disparitiei unei mari parti din atmosfera lui Marte in trecutul indepartat al acesteia, s-a plasat cu succes pe orbita planetei rosii luni dimineata, a anuntat NASA, citata de AFP, potrivit Mediafax.

Maven (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) a intrat pe orbita martiana la ora 02.24 GMT, au precizat cercetatorii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din orasul californian Pasadena.
 
"Dupa o calatorie de 10 luni si 711 milioane de kilometri parcursi, Maven a ajuns pe orbita", a anuntat, la scurt timp dupa aceea, NASA pe site-ul ei.
 
"In calitatea sa de prim vehicul orbital care va studia atmosfera inalta a lui Marte, Maven ne va ajuta sa intelegem mai bine istoria atmosferei martiene si felul in care clima acestei planete s-a schimbat pe parcursul timpului, ca si impactul avut asupra mediului la suprafata si potentialul caracter locuibil al planetei", a declarat intr-un comunicat publicat duminica seara directorul general al NASA, Charles Bolden.
 
Aceasta orbita este insa una provizorie. Maven va intra mai intai intr-o perioada de cinci saptamani de calibrare a instrumentelor sale, inainte de a se plasa pe o orbita eliptica definitiva de patru ore si jumatate, care ii va permite sa efectueze observatii de la toate latitudinile, in toate straturile din atmosfera inalta martiana, la altitudini cuprinse intre 150 kilometri si 6.000 kilometri.
 
"Misiunea Maven - care va avea o durata de un an - va incerca sa raspunda intrebarilor pe care ni le punem in legatura cu disparitia apei care se gasea pe Marte intr-un trecut indepartat si a dioxidului de carbon (CO2)", a explicat Bruce Jakosky, cercetator la Universitatea Colorado, responsabil stiintific al misiunii Maven.
 
Maven, o misiune spatiala care a costat 671 de milioane de dolari, este inzestrata cu opt instrumente, dintre care un spectrometru de masa care determina structurile moleculare ale gazelor atmosferice si senzorul SWEA (Solar Wind Electron Analyser), dezvoltat de Institutul francez de cercetari in astrofizica cu scopul de a analiza vanturile solare.
 
Sonda spatiala Maven, cu o greutate de 2,45 tone, a fost lansata pe 18 noiembrie 2013 de la baza spatiala Cape Canaveral din statul american Florida.
 
NASA si Agentia Spatiala Europeana (ESA) au lansat mai multe sonde orbitale in ultimii ani, insa Statele Unite sunt singura tara care a reusit sa plaseze cu succes roboti pe solul martian. Cel mai recent dintre acestia este Curiosity, care a coborat pe suprafata martiana in august 2012, in craterul Gale, aflat in zona ecuatoriala a acestei planete.
 
Cel mai sofisticat robot stiintific trimis vreodata de oameni pe o alta planeta, Curiosity a putut sa determine ca Marte a fost propice vietii microbiene in trecutul ei indepartat.

22 septembrie 2014 11:09
Modifică setările cookies