• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Situatia la bordul Statiei Spatiale Internationale a revenit la normal, dupa o alarma falsa privind posibile scurgeri de substante toxice

Situatia la bordul Statiei Spatiale Internationale a revenit la normal, dupa o alarma falsa privind posibile scurgeri de substante toxice

Astronautii de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) au revenit in modulul american, miercuri, dupa ce s-au refugiat pentru o buna parte a zilei in segmentul rusesc al acestui avanpost orbital, din cauza unei posibile scurgeri de amoniac, a anuntat NASA, citata de AFP, potrivit Mediafax.

Purtand masti de oxigen ca masura de precautie, astronautii au deschis usa etansa care separa modulul rusesc de cel american de pe ISS, la putin timp dupa ora 20.00 GMT, adica la peste 10 ore dupa declansarea unei alarme care ar fi putut sa semnaleze prezenta amoniacului, un gaz toxic, in atmosfera statiei.
 
"Nu exista nicio urma de amoniac", a declarat comentatorul postului de televiziune al NASA, Rob Navias, precizand ca "membrii echipajului si-au scos mastile de oxigen si si-au continuat in mod normal activitatile".
 
Miercuri, astronautii ar fi trebuit sa descarce materialele din capsula Dragon, fabricata de compania privata SpaceX, care s-a conectat la ISS in cursul zilei de luni, aducand la bordul statiei provizii pentru echipaj si echipamente pentru diverse experimente stiintifice.
 
Comandantul statiei, americanul Butch Wilmore, compatriotul sau Terry Virts si astronauta italiana Samantha Cristoforetti de la Agentia Spatiala Europeana au evacuat segmentul american al statiei in jurul orei 09.00 GMT, dupa declansarea unei alarme care a semnalat scurgerea unei substante toxice, probabil amoniac, provenind din circuitul de racire. Ei s-au alaturat celor trei colegi rusi ai lor, Elena Serova, Alexandr Samokutiaev si Anton Shkaplerov.
 
Ei au revenit apoi in sectorul american al statiei, dupa incetarea alarmei. Dar, apoi, au fost nevoiti sa il evacueze din nou si sa inchida usa dintre cele doua module, dupa ce senzorii de la bord au semnalat o crestere a presiunii apei in circuitele de racire ca si a presiunii din aerul din cabine, care ar fi putut sa semnaleze o scurgere de amoniac, a explicat directorul misiunilor de pe ISS de la Centrul spatial din Houston, Mike Suffredini, subliniind ca "echipajul nu s-a aflat niciun moment in pericol".
 
Analiza acestor alarme false a aratat, asa cum au sugerat foarte repede si inginerii din Houston, ca ele au fost provocate de o anomalie a unui program informatic.
 
ISS reprezinta unul dintre rarele domenii de activitate in care cooperarea ruso-americana nu a avut de suferit de pe urma degradarii relatiilor dintre cele doua state, in urma crizei din Ucraina, care a determinat tarile din Occident sa adopte sanctiuni economice fara precedent impotriva Rusiei.
 
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
 
ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

15 ianuarie 2015 11:13
Modifică setările cookies