• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Singurul aparat foto care a ajuns pe Luna si a fost readus pe Terra, vandut cu jumatate de milion de euro

Singurul aparat foto care a ajuns pe Luna si a fost readus pe Terra, vandut cu jumatate de milion de euro

Singurul aparat de fotografiat folosit in cadrul misiunilor spatiale Apollo de pe Luna care a fost readus de NASA pe Terra a fost vandut la licitatie, weekendul trecut, la Viena, cu suma de 550.000 de euro, informeaza huffingtonpost.com, citat de Mediafax.

Aparatul de fotografiat, un model Hasselblad 500, putea fi atasat in partea din fata a costumului unui astronaut si era estimat intre 150.000 de euro si 200.000 de euro, au precizat reprezentantii galeriei Westlicht, organizatoarea licitatiei.
 
Astronautul american Jim Irwin a folosit aparatul Hasselblad 500 si a realizat 299 de fotografii in cele trei zile petrecute pe Luna in timpul misiunii Apollo 15, in anul 1971. Aparatul a fost pus in vanzare de un colectionar italian, care il cumparase de la un american.
 
In total, NASA a trimis 14 aparate foto in spatiu in cadrul misiunilor sale Apollo, intre anii 1969 si 1972, insa doar unul dintre ele a fost readus pe Terra, probabil din cauza problemelor ce apareau in momentul scoaterii filmului.
 
Celelalte 13 aparate, cantarind fiecare mai multe kilograme, au fost abandonate pe Luna, pentru a permite astronautilor sa aduca pe Terra roci lunare. In acele vremuri, chestiunea greutatii reprezenta o sursa de ingrijorare majora in cadrul misiunilor spatiale.
 
Potrivit Galeriei Westlicht, noul proprietar al aparatului este omul de afaceri japonez Terukazu Fujisawa, care detine un lant de magazine de produse electronice.
 
Galeria Westlicht a vandut la licitatie, in 2012, cel mai scump aparat de fotografiat din lume, un prototip Leica din 1923, care a fost achizitionat cu 2,16 milioane de euro.

24 martie 2014 17:07
Modifică setările cookies