Sindicatele ameninta cu greva generala in sanatate si asistenta sociala |
||
Federatia Sanitas pregateste o greva generala in sectorul de sanatate si de asistenta sociala, a declarat, luni, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi.
Intrebat daca este luata in calcul greva generala, Sepi a raspuns: "Suta la suta, as putea sa va spun".
"Am avut saptamana trecuta o scoala de vara in care ne-am intalnit cu reprezentanti din 25 de judete - in jur de -, ne-am consultat si cu ceilalti colegi; ei sunt acum pe drum sa participe la aceasta intalnire. Ni se spune foarte clar ca situatia risca sa iasa de sub control. Si, da, pregatim o greva generala adevarata in sectorul de sanatate si de asistenta sociala pentru ca noi, Federatia Sanitas, nu suntem Facebook", a declarat Marius Sepi, potrivit Agerpres.
Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas a anuntat ca la ora 14:00 va avea loc o intalnire cu ministrul Sanatatii, iar la discutii ar putea participa si ministrul Muncii. "Suntem in data de 5 (septembrie - n. r.) si, deocamdata, nu am primit absolut nici o invitatie, iar colegii mi-au solicitat intalnirea de urgenta a Biroului Executiv. La ora 14:00 sunt in masura sa va spun. Probabil va fi o intalnire si cu ministrul Sanatatii, dupa care vom iesi si, in functie si de discutia avuta, vom stabili clar un calendar foarte ferm de actiuni sindicale, pentru ca nu mai putem tolera aceasta situatie. Pentru noi sunt importante toate categoriile profesionale. Avem sansa de a avea in randurile noastre, intre cei 110.000 de salariati, toate categoriile profesionale din Sanatate si din Asistenta sanitara si nu mai putem sa toleram aceasta dezbinare in care fractionam sistemul sanitar si de asistenta sociala, dand pe bucati niste ramasite", a precizat Sepi. Intrebat de jurnalisti despre nivelul salariilor personalului TESA, Marius Sepi a raspuns ca exista economisti la spitalele judetene care au intre 14,8 milioane de lei vechi si 18 milioane de lei vechi si gestioneaza bugete de peste 100 si ceva de miliarde de lei vechi lunar sau juristi care primesc 14 milioane lei vechi. "De asemenea, nu mi se pare normal ca la aceeasi profesie, cu probleme de multe ori mai mari in spitalele neclinice si spitale clinice, sa asistam la diferente de peste 8 milioane lei (vechi - n. r.), iar intre colegi asistenti medicali care au studii postliceale si cei care au studii superioare diferenta este de 12 milioane lei vechi. A trecut data de 1 septembrie, am asteptat cu interes invitatia pentru a negocia Legea de salarizare. Repet, nu am inteles de ce a aparut aceasta Ordonanta 43, care a bulversat tot sistemul sanitar si de asistenta sociala. Avem semnale inclusiv de la ceilalti colegi din zona bugetara. Invatamantul este suparat, functionarii publici din primarii la fel. Au fost plimbati efectiv de la o usa la alta. Pentru unii se pare ca se poate, iar pentru altii nu se poate", a declarat Marius Sepi. 5 septembrie 2016 13:16 |