• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Shall ori should ? Literele care au fost la un pas sa saboteze acordul istoric de la conferinta COP21 privind limitarea incalzirii globale

"Shall" ori "should"? Literele care au fost la un pas sa saboteze acordul istoric de la conferinta COP21 privind limitarea incalzirii globale

"Shall" ori "should"? Cateva litere buclucase erau la un pas sa saboteze acordul istoric convenit la conferinta COP21 privind limitarea incalzirii globale.

Un esec rasunator era cat pe-aci sa intervina, dupa ce delegatii americani au descoperit in versiunea engleza a textului un "va trebui" in loc de forma acceptabila pentru ei: "ar trebui".

Era vorba de angajamentele asumate de statele dezvoltate cu privire la reducerea gazelor cu efect de sera.

La forma de indicativ, textul ar fi impus schimbarea legislatiei in Congres, lucru improbabil in actuala legislatura dominata de republicani.

"Am stiut ca, daca nu va fi facuta o corectura, Statele Unite nu pot semna documentul", a marturisit secretarul de stat John Kerry.

Modul verbului a fost in final schimbat. Observatorii spun insa ca, dat fiind lipsa caracterului constrangator al acordului, consecintele se vor lasa asteptate.


14 decembrie 2015 17:21
Modifică setările cookies